Η αντίδραση στη χημειοθεραπεία είναι θέμα γονιδίων

Θέμα γονιδίων είναι το εάν θα ανταποκριθεί ο οργανισμός στη χημειοθεραπεία και αν ο ασθενής θα επιβιώσει, όπως αποκάλυψαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Academia Sinica στην Ταϊβάν.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία φιλοξενείται στο BMC Medicine, η ανακάλυψη αυτή προέκυψε από μελέτη του τρόπου που τα κύτταρα ανταποκρίνονται σε περίπου 100 φάρμακα, τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό βοήθησε τους επιστήμονες να εντοπίσουν γονίδια που εμπλέκονται στην κυτταρική διαίρεση και να εντοπίσουν

ευκολότερα εκείνα που θα μπορούσαν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, όπως ο υποδοχέας του αυξητικού παράγοντα EGF.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι κάποια γονίδια παρουσιάζουν μοναδικά μοντέλα έκφρασης που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές κυτταρικές αντιδράσεις σε κάθε παράγοντα της χημειοθεραπείας και πως πέντε φάρμακα παρουσίαζαν τις μεγαλύτερες επιδράσεις.

Όταν οι ερευνητές έλεγξαν τα στοιχεία της γονιδιακής έκφρασης σ' αυτά τα γονίδια, διαπίστωσαν ότι υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα κύτταρα που ανταποκρίνονταν στη χημειοθεραπεία και σε αυτά που δεν ανταποκρίνονται.

Keywords
Αναζητήσεις
χημιοθεραπεια και αντιδραση
Τυχαία Θέματα