Η αποκαθήλωση του Γιώργου Παπανδρέου

Του Αριστείδη Αποστόλου ([email protected])

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του αυστριακού περιοδικού «Προφίλ» στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σε δημοσίευμα που είχε τίτλο «Απόψεις ενός χρεοκοπημένου». Πρόκειται για το ίδιο περιοδικό που το 2011 είχε χαρακτηρίσει τον Έλληνα πολιτικό ως τον «Άνθρωπο της χρονιάς». Το συγκεκριμένο δημοσίευμα ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών άρθρων και κρίσεων

προς το πρόσωπο του κ. Παπανδρέου, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το γεγονός είναι πως ο Γιώργος Παπανδρέου βάλλεται από παντού. Δεν μπορεί να φάει σε γερμανικό εστιατόριο, διακωμωδείται σε γαλλικό θέατρο, αποδοκιμάζεται σε δημόσιες εμφανίσεις του. Το ερώτημα που προκύπτει είναι εύλογο: έχουν δίκιο οι επικριτές του;

Η ψύχραιμη θεώρηση των πραγμάτων οδηγεί στο συμπέρασμα πως η αρνητική κριτική είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι αυτός που:

-κέρδισε τις εκλογές του 2009 υποσχόμενος πως δεν θα πάρει μέτρα λιτότητας και πως η Ελλάδα δεν θα μπει στο ΔΝΤ˙ υποσχέσεις που αναθεώρησε λίγους μήνες μετά.

-δήλωσε πως δεν γνώριζε για την πορεία του ελλείμματος πριν από τις εκλογές, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος έχει επανειλημμένως τονίσει πως τον είχε ενημερώσει.

-άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος και μετάφερε προγραμματισμένα έσοδα του Δεκεμβρίου να εισπραχθούν τον Ιανουάριο του 2010, διογκώνοντας έτσι το έλλειμμα του 2009, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε η σκληρή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθήθηκε.

-με δηλώσεις όπως ότι «η Ελλάδα είναι μία διεφθαρμένη χώρα» δυσφήμισε τη χώρα στο εξωτερικό και με πολύμηνη αναβλητικότητα ανάληψης δράσης, συντέλεσε στην εκτόξευση των spreads.

-έβγαλε την Ελλάδα από τις αγορές.

-έβαλε την Ελλάδα σε έναν μηχανισμό στήριξης, λαμβάνοντας δάνεια που είναι σχεδόν αδύνατον να αποπληρωθούν στα επόμενα χρόνια, δημιουργώντας σχέση εξάρτησης της χώρας από τους δανειστές.

-εξήγγειλε δημοψήφισμα μετά από ευρωπαϊκή συμφωνία, τινάζοντας στον αέρα τις σχέσεις με τους ηγέτες των άλλων χωρών.

-επέφερε πολιτική λιτότητας και εξαθλίωσης στον ελληνικό λαό, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματά του.

Όλα τα παραπάνω μπορούν πλέον να αποδειχθούν. Εκείνο το οποίο δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα, αλλά για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις, είναι για το εάν ο κ. Παπανδρέου ήταν ο άνθρωπος που οδήγησε επί τούτω τη χώρα στο ΔΝΤ, αν και γνώριζε εκ των προτέρων πως το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί, θα αποτύχει. Οι δηλώσεις των Λοβέρδου («Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου είχαν σχέδιο, μας πήγαν με το ζόρι στο ΔΝΤ») και Ρουμελιώτη («γνώριζε από την αρχή ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει») έρχονται να προστεθούν σε εκείνες του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν («δουλέψαμε υπόγεια... οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ… ο Παπανδρέου με είχε πάρει τηλέφωνο από τον Νοέμβριο του 2009»), ο οποίος -όλως… τυχαίως- εξαφανίστηκε εν μία νυκτί από το προσκήνιο, μετά το σκάνδαλο με μια καμαριέρα επί αμερικανικού εδάφους.

ΥΓ. Επειδή σε αυτόν τον τόπο όλοι έχουν μία ιστορία, ας μην ξεχνάμε πως ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν αυτός που άναψε τη σπίθα για την αποκάλυψη του σκανδάλου Κοσκωτά (καταγγέλλοντας απόπειρα δωροδοκίας του), το οποίο οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και τον πατέρα του, Ανδρέα, σε ειδικό δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα