Η ατμοσφαιρική ρύπανση «γεννά» διαβήτη!

Σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, η έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα κάνει να αναπτύξουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έλλειψη αυτή στη ενήλικη ηλικία μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της στην εμφάνιση διαβήτη.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας, με επικεφαλής τους Ελίζαμπεθ Τίρινγκ και Γιοακίμ Χάινριχ, μελέτησαν τις περιπτώσεις

περίπου 400 δεκάχρονων παιδιών, τα οποία μεγάλωναν σε θορυβώδης και ππολυσύχναστους δρόμους. Όπως προέκυψε από την έρευνα, ανά 500 μέτρα πιο κοντά στις πηγές ρύπανσης αυξάνεται κατά 7% η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ειδικότερα, οι χημικές ουσίες (όπως το διοξείδιο του αζώτου) και τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα αυτοκίνητα, δρουν οξειδωτικά στον οργανισμό και επιδρούν αρνητικά στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες του αίματος.

«Αν και η τοξικότητα διαφέρει μεταξύ των διαφορετικών ρυπαντών του αέρα, όλες οι ρυπογόνες ουσίες θεωρούνται ιδιαίτερα οξειδωτικές και μπορούν είτε άμεσα να επιδράσουν στα λιπίδια και τις πρωτεΐνες, είτε έμμεσα μέσω της ενεργοποίησης άλλων οξειδωτικών μηχανισμών μεταξύ των κυττάρων. Το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ρύπανση του αέρα, μπορεί να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη», αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη ατμοσφαιρική ρύπανση με άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως η αρτηριοσκλήρυνση και η καρδιοπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα