Η διακοπή φαρμάκων για τον καρκίνο μπορεί να παρατείνει τη ζωή

Μία πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας αναφέρει πως οι «παύσεις» στη λήψη αντικαρκινικών φαρμάκων ενδεχομένως παρατείνουν τη ζωή των ασθενών, όπως παρατηρήθηκε σε σχετική έρευνα με ποντίκια ως πειραματόζωα.

Στη συγκεκριμένη έρευνα, τα ποντίκια είχαν μελάνωμα, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα, κατέστη ανθεκτικό στις σχετικές θεραπείες. Παράλληλα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature έδειξε πως οι όγκοι εξαρτώνται από

το φάρμακο για να επιβιώσουν. Αντιθέτως, η παύση της θεραπείας έκανε τους όγκους να συρρικνωθούν.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως τα ευρήματα της μελέτης ήταν συναρπαστικά, αλλά ακόμα χρειάζονται δοκιμές σε ανθρώπους. Η ομάδα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, του Σαν Φρανσίσκο και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Ζυρίχης στην Ελβετία, προσπαθούν τώρα να εξηγήσουν το πώς τα κύτταρα του μελανώματος έγιναν ανθεκτικά στο φάρμακο (το οποίο ήταν το vemurafenib). Όπως φάνηκε στη μελέτη, το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του όγκου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά σύντομα γίνεται αναποτελεσματικό, με θανάσιμες συνέπειες.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα