Η δημόσια υγεία σε διαθεσιμότητα (βίντεο)

από τους Στράτο Ιωακείμ ([email protected]) & Σέβη Σαλαγιάννη ([email protected])

Διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια, διαθεσιμότητα στις δημοτικές υπηρεσίες, διαθεσιμότητα στην ΕΡΤ, διαθεσιμότητα και στη δημόσια υγεία... Όποια πέτρα και αν σηκώνει κανείς θα βρει το μέτρο της διαθεσιμότητας-κινητικότητας μπροστά του, με την κυβέρνηση να κυνηγά τους επαίνους και το «πράσινο φως» από τους δανειστές της, παραβλέποντας το κοινωνικό κόστος. Με τη διαθεσιμότητα να χτυπά την πόρτα της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης,

το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ δίνει τον δικό του αγώνα αντίστασης στα προωθούμενα κυβερνητικά μέτρα.

Διάλυση των δομών του ΕΟΠΥΥ με αντίκτυπο τόσο στο εργασιακό δικαίωμα των γιατρών, όσο και στην ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών καταγγέλλουν οι γιατροί του Οργανισμού, οι οποίοι προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες απεργίες. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας-κινητικότητας γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (κατ’ εντολή και υπόδειξη της τρόικας) συναντάει την αντίσταση του ιατρικού προσωπικού, το οποίο προειδοποιεί για τις ολέθριες συνέπειες της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών στο κομμάτι της δημόσιας υγείας.

«Οι ασθενείς θα οδηγηθούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία»

Με φόντο τις επικείμενες απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ, η Ομοσπονδία των γιατρών του Οργανισμού παρατείνει μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου τις απεργιακές κινητοποιήσεις της. Ως αποτέλεσμα, τα πολυϊατρεία του Οργανισμού λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, όπου αντιμετωπίζονται μόνο τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Να σημειωθεί ότι στην κινητοποίηση μπορούν συμμετέχουν και οι συμβασιούχοι έργου καλυπτόμενοι από το συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, το απεργιακό μέτωπο στον ΕΟΠΥΥ δείχνει να είναι διευρυμένο, καθώς σε απεργία προχώρησαν και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του Οργανισμού.

Ερωτηθείς για τους λόγους που θεωρεί ότι η διαθεσιμότητα δεν εξυπηρετεί το κομμάτι της υγείας, ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου και οδοντίατρος, Αθανάσιος Μοσχονάς, σχολίασε: «Ουσιαστικά η διαθεσιμότητα δεν εξυπηρετεί την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, αλλά την περιορίζει με αποτέλεσμα ο κόσμος να οδηγείται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι απολύσεις θα συρρικνώσουν τις ιατρικές ειδικότητες, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ένας άρρωστος πολίτης να καταφεύγει σε κάποιον γενικό γιατρό. Αυτός με τη σειρά του θα τον κατευθύνει είτε σε κάποια δομή δημόσια, είτε σε κάποιον συμβεβλημένο». Όπως συμπληρώνει ο κ. Μοσχονάς στις δηλώσεις του: «Κόψανε τη λέξη οριζόντια μέτρα και την ονομάζουν μεταρρύθμιση. Αύριο θα έρθω να σου πάρω το παιδί ή τη γυναίκα και θα το ονομάσω μεταρρύθμιση. Τις περικοπές τις ονομάζουμε πλέον μεταρρύθμιση».

Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε στην «Αττική freepress» και ο ουρολόγος γιατρός του ΕΟΠΥΥ, Σπυρόπουλος Χρήστος. «Παλεύουμε για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και για να βελτιωθεί. Αυτό που επιθυμούμε είναι να έχουμε και εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά εξορθολογική προς όφελος του λαού, όχι για να την πληρώσει αυτός». Όπως συμπληρώνει ο κ. Σπυρόπουλος: «Λένε ότι περισσεύουν γιατροί: Το βασικό παράπονο των ασφαλισμένων που διαμαρτύρονται στο υπουργείο, στα κανάλια ή σε μας είναι ότι δεν βρίσκουν ραντεβού για να εξυπηρετηθούν, ότι τα ραντεβού τους είναι μακριά...».

Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου αναφέρει: «Στις μονάδες δεν ήρθε ασφαλισμένος να διαμαρτυρηθεί για την ποιότητα ή να αμφισβητήσει τη διάγνωση του γιατρού. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ ακόμη και ιδιώτες γιατροί μας στέλνουν ασφαλισμένους να εξεταστούν σε εμάς. Οι ασθενείς κατήγγελλαν την καθυστέρηση και την αργοπορία, ποτέ τους γιατρούς μας. Εμείς κάναμε προτάσεις, αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ».

Όπως επεσήμανε ο κ. Μοσχονάς, «αυτή η χρονοκαθυστέρηση μπορεί να έχει απρόβλεπτες επιδημιολογικές συνέπειες. Εμείς σαν χώρα έχουμε το πλεονέκτημα τις πολυεξειδίκευσης, οπότε δεν υπάρχει κανένας λόγος οι γιατροί αυτοί να απολυθούν ή να καταργηθούν, αντιγράφοντας κάποια μοντέλα, τα οποία δεν ξέρουμε και αν είναι επιτυχημένα (π.χ. στη Γερμανία)», ενώ συμπληρώνει ότι «πλεονάζον δυναμικό δεν υπάρχει. Αυτό που χρειάζεται είναι να γίνει εξορθολογισμός και καλύτερη κατανομή γιατρών στην περιφέρεια. Γι’ αυτό είναι υπεύθυνο το υπουργείο και η πολιτεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες χρόνων».

Με τη σειρά του ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει: «Όταν οι Έλληνες γιατροί είναι πιο περιζήτητοι στη δυτική Γερμανία, αυτό από μόνο του κάτι λέει. Δεν είναι ανάγκη να γυρίσουμε στην περίοδο της Άλμα Άτα, όπου ο ασθενής έπρεπε να πάει σε έναν γενικό γιατρό, ο οποίος είχε σπουδάσει “όλα και τίποτα” στην ουσία και να μην βρίσκει λύση στο πρόβλημά του. Σήμερα ο καθένας μπορεί να πάει κατευθείαν στον γιατρό που χρειάζεται». Η πρόταση των γιατρών, όπως σημείωσε ο κ. Μοσχονάς, είναι σε πρώτη φάση να πάρει πίσω ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, πίσω το νομοσχέδιο. Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι ως γιατροί «ζητάμε να γίνουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, επειδή όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις δαπάνες. Αλλά να μπει ένας ορίζοντας π.χ. μιας τριετίας και να συζητήσουμε όλοι οι φορείς για το θέμα της πρωτοβάθμιας υγείας. Χαρακτηριστικά σημειώνει επί του θέματος ότι «δεν μπορούμε να βλέπουμε μόνο την επιφάνεια, υπάρχει και υπόβαθρο».

Παράλληλα, για τη «γραμμή» της κυβέρνησης σημειώνει: «Προφανώς και έχει εμπλακεί η Task Force. Δεν είναι της κυβέρνησης η απόφαση, της Ομάδας Δράσης είναι, υλοποιείται γιατί δεν υπάρχει αντίλογος από την Ελλάδα. Αφού δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις δαπάνες, μας λένε τι να κάνουμε. Δεν έχουμε αντιπρόταση. Έχουμε ένα σύστημα υγείας που δεν αποδίδει και είναι ακριβό είναι η πρόφασή τους. Δεν τους ενδιαφέρει να λύσουν το θέμα, τους ενδιαφέρει το λογιστικό κομμάτι».

Άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι με τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ

Σε σχετική ερώτηση της «Αττικής free press» για το μέλλον των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μοσχονάς αναφέρει: «Δεν μας έχουν ενημερώσει τι ακριβώς θα γίνει. Υπήρχαν σχέδια μεταξύ των οποίων είναι ότι θα λειτουργήσουν τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ. Δεν μας έχουν πει τι θα συμβεί στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ». Στην απάντησή του σημειώνει ότι «αυτό που πληροφορούμαστε είναι ότι οι δομές θα παραμείνουν, θα γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις και τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν. Ακούμε όμως ότι τα εργαστήρια δεν θα λειτουργούν ως πάροχοι, δηλαδή δεν θα αγοράζουμε εμείς τα υλικά, αλλά θα τα δώσουν σε κάποιον ιδιοκτήτη».

«Καμπανάκι» για τις επιδημιολογικές συνέπειες

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου, «έτσι και φύγει ο κόσμος από την πρωτοβάθμια θα εκτοξευτούν οι δαπάνες, ξέρετε τι είναι μια μέρα νοσηλείας στο νοσοκομείο. Συμφωνούμε ότι υπάρχουν οικονομικές παρεκτροπές, αλλά θέλουν έναν χρονικό ορίζονται για να φτιαχτεί ουσιαστικά η πρωτοβάθμια υγεία». «Δεν είναι δυνατόν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να αποφασίζεται μέσα σε τρεις μήνες. Είναι καταστροφικό και θα έχει ολέθριες συνέπειες επιδημιολογικές και οικονομικές. Θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και οδηγούμε τον κόσμο στα νοσοκομεία, σε ουρές, που θα στοιχίζει πολύ περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Αττική freepress».

Μάλιστα επιθυμώντας να επισημάνει τη σοβαρότητα της κατάστασης κάνει λόγο για επιστροφή σε συνθήκες ’’41. «Το θέμα είναι σοβαρό και άπτεται των επιδημιολογικών μελετών. Σε λίγο καιρό θα είμαστε, όπως ήταν η χώρα τον Δεκέμβρη του ’’41 με πτώματα στους δρόμους, αν δεν προσέξει ο υπουργός αυτό που πάει να κάνει τώρα», προειδοποιεί.

Δημιουργία πανυγειονομικού μετώπου ενάντια στα σχέδια

Την ίδια στιγμή, έτοιμος για πανιατρικές κινητοποιήσεις δηλώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), μιλώντας για «καταστροφικά σχέδια που προωθούνται σήμερα για την αποδυνάμωση των δημόσιων δομών, τόσο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, όσο και της νοσοκομειακής περίθαλψης». O ΠΙΣ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση των γιατρών των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η οποία «στοχεύει να εμποδίσει τη διάλυση της περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ με την κινητικότητα- διαθεσιμότητα και απολύσεις χιλιάδων γιατρών» και καταγγέλλει ως «απεργοσπαστική», την απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για ανανέωση των συμβάσεων έργου των γιατρών».

Καλεί τους γιατρούς που περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή, «να μην δεχθούν να χρησιμοποιηθούν σαν απεργοσπαστικός μηχανισμός ενάντια σε μία απεργία, τη στιγμή» όπως αναφέρει «που την επόμενη μέρα, αν δεν διατηρηθούν οι δομές του ΕΟΠΥΥ, θα είναι απολυμένοι». Επιπλέον, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με την προκήρυξη απεργίας και συγκέντρωσης διαμαρτύρεται με τη σειρά της για τα προωθούμενα σχέδια της κυβέρνησης. «Αγωνιζόμαστε κατά των μνημονιακών πολιτικών που συρρικνώνουν και υποχρηματοδοτούν το δημόσιο σύστημα υγείας, κατά των λουκέτων σε νοσοκομεία που θέτουν προσωπικό σε διαθεσιμότητα», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν προγραμματισμένη γενική συνέλευση του οργάνου τους, προκειμένου να εκτιμηθεί η πορεία των κινητοποιήσεών τους και να ληφθεί απόφαση για τις δράσεις τους. Όπως επεσήμανε πάντως ο κ. Μοσχονάς, «η συμμετοχή σε όλες τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ είναι σχεδόν 100%, είναι μια απεργία 100% συνειδητοποιημένη και αυτό πρέπει να το λάβει η πολιτεία σοβαρά». Μάλιστα, αναφορικά με τη στάση των ασφαλισμένων στις κινητοποιήσεις αυτές σχολίασε: «Θέλουμε ο κόσμος να μας συμπαρασταθεί και εμείς με τη σειρά μας υποσχόμαστε στον Έλληνα ασφαλισμένο ότι γι΄αυτή την ταλαιπωρία που υφίσταται –για την οποία όμως δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι- θα βρούμε τρόπο να την ξεπληρώσουμε. Ο περισσότερος κόσμος έχει καταλάβει πάντως , είναι συνειδητοποιημένος, αλλά δεν έχει πάρει το θέμα τη διάσταση που θα έπρεπε».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα στην κρίση να φτιάξουμε ένα σωστό σύστημα υγείας. Υπάρχει υποδομή και όρεξη, υπάρχει το έμψυχο δυναμικό. Απαιτείται μόνο χρόνος. Εμπειρία, γνώσεις και δομές υπάρχουν, προτάσεις και οικονομικές μελέτες υπάρχουν. Όχι όμως βιαστικές κινήσεις! Αυτό που πάει να κάνει το υπουργείο Υγείας είναι βιαστικό».

Απειλές από τον Α. Γεωργιάδη

Στον αντίποδα, προειδοποιεί απειλώντας ο Άδωνις Γεωργιάδης για το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας των εργαζομένων στην υγεία. Ο υπουργός Υγείας ναι μεν εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει μαζί τους το σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ μόλις αυτό παραδοθεί, ωστόσο -όπως τόνισε- δεν είναι καθόλου πρόθυμος να κρατήσει στο Δημόσιο ανθρώπους που δεν τους χρειάζεται. «Δεν πρόκειται να αφήσω κάποιον να νομίζει ότι θα εκβιάζει το κράτος», σχολίασε προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Υγείας έχει plan b και δεν θα τους αρέσει». Άμεση ήταν η απάντηση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αποφάσισαν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεών τους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου, «… μετά και την αδιάλλακτη στάση του Υπουργού ως προς τις απολύσεις και τη διάλυση της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Keywords
υγεια, αδωνις γεωργιαδης, ΕΡΤ, φως, εοπυυ, απεργιες, συμβασιουχοι, απεργια, λύση, ελλαδα, free, press, ποεδην, συμμετοχή, υφίσταται, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, μετρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια οσε, απεργια μετρο, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, ομαδα διας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια μμε, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, στρατος, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, ιατρικος συλλογος, το θεμα, γερμανια, γυναικα, θεμα, προγραμμα, αδωνις, ατα, γινει, γιατροι, δευτερα, δημοσιο, δηλωσεις, δειχνει, δομη, δυναμικο, δυτικη, ευκαιρια, υπαρχει, εμψυχο, επρεπε, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υπηρχαν, υφίσταται, ιωακειμ, κυβερνηση, χτυπα, λύση, λογο, μακρια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μοντελα, νοσοκομεια, ξερετε, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παιδι, πετρα, ποιοτητα, ποεδην, πολιτεια, πορτα, ραντεβου, συζητησουμε, σειρα, συμμετοχή, σχεδια, σχεδιο, ταλαιπωρια, τι ειναι, υπουργειο υγειας, φοντο, χρηστος, χρονος, αρρωστος, free, δικαιωμα, γνωσεις, χωρα, υπουργειο, κομματι, μπροστα, νοσοκομειο, οδοντιατρος, σπυροπουλος, σωστο, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα