Η ΕΕ εγκρίνει τη γονιδιακή θεραπεία

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να εγκρίνει (για πρώτη φορά) τη γονιδιακή θεραπεία, γεγονός το οποίο θα αποτελέσει ορόσημο για το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Οι γονιδιακές θεραπείες αλλάζουν το DNA ενός ασθενούς για τη θεραπεία κληρονομικών ασθενειών που περνούν από τους γονείς στα παιδιά.

Αυτήν την περίοδο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συστήσει να υπάρξει σχετική θεραπεία για μια σπάνια γενετική ασθένεια, η οποία αφήνει τους ανθρώπους

ανίκανους να αφομοιώσουν σωστά τα λίπη. Για το θέμα αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται τώρα να πάρει μία (ιστορική) απόφαση.

Η ιδέα της γονιδιακής θεραπείας είναι απλή: εάν υπάρχει ένα πρόβλημα με ένα μέρος του γενετικού κώδικα ενός ασθενούς, απλώς αντικαθιστάται ο κώδικας.

Η πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολη. Σε μια δοκιμή γονιδιακής θεραπείας στις ΗΠΑ ένας έφηβος, ο Jesse Gelsinger, πέθανε, ενώ άλλοι ασθενείς ανέπτυξαν λευχαιμία.

Αυτή τη στιγμή, δεν γίνονται γονιδιακές θεραπείες πουθενά στον πλανήτη, με εξαίρεση ένα ερευνητικό εργαστήριο στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα