Η έγκαιρη θεραπεία συμβάλλει στη θεραπεία του καρκίνου

Τη σκυτάλη από την είδηση ότι ένα μωρό στις ΗΠΑ θεραπεύτηκε από τον ιό HIV του AIDS παίρνει μια μελέτη Γάλλων επιστημόνων του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, οι οποίοι τονίζουν ότι μια παρόμοια «λειτουργική» θεραπεία μπορεί να υπάρξει και για τους ενήλικες, αρκεί εκείνη να αρχίσει εγκαίρως. Οι Γάλλοι ερευνητές εκτιμούν ότι είναι δυνατό να υπάρξει λειτουργική θεραπεία για το 10% των ασθενών, εφόσον υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη της

θεραπείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Αζιέ Σαέζ-Σιριόν, δήλωσαν ότι 14 ενήλικοι ασθενείς έχουν σταματήσει πλέον τη θεραπεία και δεν υπάρχει καμία ένδειξη για επανενεργοποίηση του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από τους 14 δεν ανήκει στο 1% του ανθρώπινου πληθυσμού, των οποίων ο οργανισμός διαθέτει φυσική αντίσταση απέναντι στον ιό HIV λόγω των κατάλληλων προστατευτικών γονιδίων, που τους επιτρέπουν να καταστέλλουν τη λοίμωξη γρήγορα.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αρχίσει τη θεραπεία το νωρίτερο 35 ημέρες και το αργότερο δέκα εβδομάδες μετά την αρχική μόλυνσή τους με τον ιό και ακολούθησαν μια θεραπεία με φάρμακα επί τρία χρόνια κατά μέσο όρο και μετά τη σταμάτησαν. Κατά μέσο όρο, οι 14 ενήλικοι δεν λαμβάνουν φάρμακα εδώ και επτά χρόνια, ενώ ένας από αυτούς επί 10,5 χρόνια.
«Οι περισσότεροι ασθενείς που ακολουθούν την ίδια θεραπεία, δεν θα θέσουν υπό έλεγχο τη λοίμωξη, όμως υπάρχουν λίγοι που θα το πετύχουν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας προσθέτοντας ότι το 5% έως 15% των ασθενών ουσιαστικά μπορούν να θεραπευτούν λειτουργικά, με την έννοια ότι δεν θα χρειάζονται πια φάρμακα.

Όπως τόνισε, «υπάρχουν τρία οφέλη από την έγκαιρη θεραπεία: Περιορίζει τα σημεία όπου ο ιός HIV μπορεί να παραμείνει κρυμμένος, μειώνει την ποικιλομορφία του ιού και διατηρεί την ανοσολογική αντίδραση απέναντι στον ιό, κρατώντας τον έτσι υπό έλεγχο».
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι δεν είναι σαφές γιατί μερικοί μόνο ασθενείς θεραπεύονται λειτουργικά και άλλοι όχι. Επιπλέον, το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με AIDS, αργούν να το μάθουν και όταν πια έχουν τη διάγνωση, ο ιός έχει εξαπλωθεί για τα καλά στον οργανισμό τους, οπότε είναι δύσκολο η θεραπεία να έχει αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα