Η ΕΚΤ αρνείται νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Σε σκωτσέζικο ντους εξελίσσονται οι δηλώσεις αξιωματούχων του εξωτερικού σχετικά με το ελληνικό χρέος. Από τη μία πλευρά, το ΔΝΤ φαίνεται πως θα είναι πιο ευέλικτο στο ελληνικό ζήτημα – υπονοώντας επιμήκυνση δημοσιονομικού προγράμματος – από την άλλη η Ευρώπη που, με κύριο εκφραστή τη Γερμανία, αρνείται κάθε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας.

Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά του Γεργκ

Άσμουσεν (είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) να δηλώσει πως η ΕΚΤ αρνείται την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει. 

«Μια αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ δεν είναι δυνατή. Η ενδεχόμενη ανάγκη για συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από τα μέλη της ζώνης του ευρώ. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια αναδιάρθρωση, διότι θα ήταν μια νομισματική χρηματοδότηση ενός κράτους, κάτι το οποίο απαγορεύεται από το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άσμουνσεν. 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε μετά τη δήλωση του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα περί πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, νωρίς το απόγευμα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα