Η Ελλάδα και άλλα 11 κράτη στον κατάλογο την χωρών της Ε.Ε. που αδυνατούν να διαχειριστούν τα απόβλητά τους

Διευρύνεται ο κατάλογος των ευρωπαϊκών χωρών που αδυνατούν να διαχειριστούν τα απόβλητα τους. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται και η χώρα μας.

Τώρα, 11 χώρες της ‘Ε.Έ.’ [Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Ιταλία, Λιθουανία, Λετονία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία] προστέθηκαν -μαζί με την Ελλάδα- στον κατάλογο των κρατών με τις χειρότερες επιδόσεις στην διαχείριση των αποβλήτων τους.

Η ‘Ευρωπαϊκή Επιτροπή’ μετά από διμερείς συζητήσεις με αυτά τα κράτη-μέλη της, ανακοίνωσε ότι θα συντάξει ‘χάρτες πορείας’ βελτίωσης

της εθνικής πολιτικής και των πρακτικών που ακολουθούνται με την χρήση οικονομικών, νομικών και διοικητικών εργαλείων, όπως και πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Έ..

Στον αντίποδα, κορυφαία κράτη στην καλή διαχείριση αποβλήτων, είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με μία νέα έκθεση -που παρουσιάσθηκε στις Βρυξέλλες- η οποία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη διαχειρίζονται τα αστικά τους απορρίμματα και αποκαλύπτει την ύπαρξη εντυπωσιακών διαφορών.

Οι χώρες αυτές, που διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα αποκομιδής αποβλήτων και κατευθύνουν στους ΧΥΤΑ ποσοστό μικρότερο από το 5% των απορριμμάτων τους, διαθέτουν καλώς αναπτυγμένα συστήματα ανακύκλωσης, επαρκή δυναμικότητα επεξεργασίας ανακύκλωσης και παρουσιάζουν καλές επιδόσεις ως προς τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα, ενώ η υγειονομική ταφή έχει -πρακτικώς- εξαλειφθεί.

Με την ευκαιρία παρουσίασης της έκθεσης, ο αρμόδιος για το περιβάλλον επίτροπος Janez Potočnik δήλωσε: «Η εικόνα που προκύπτει από την αξιολόγηση επιβεβαιώνει τις σοβαρές μου ανησυχίες. Για να απαλλαγούν από τεράστιες ποσότητες αστικών απορριμμάτων πολλά κράτη-μέλη εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υγειονομική ταφή -την χειρότερη επιλογή διαχείρισης αποβλήτων- παρά την ύπαρξη καλύτερων εναλλακτικών λύσεων και παρά την διάθεση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία για την χρηματοδότηση καλύτερων επιλογών. Θάβονται πολύτιμοι πόροι, χάνονται δυνητικά οικονομικά οφέλη, δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και πλήττονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Στις παρούσες οικονομικές περιστάσεις δεν επιτρέπεται να υπεραμυνόμαστε της πρακτικής αυτής.».

Σε άλλη -πρόσφατη- μελέτη εκτιμάται ότι η πλήρης εφαρμογή της οδηγίας για τα απόβλητα θα εξοικονομούσε ποσό 72 δισεκατομμυρίων € κατ’ έτος, θα αύξανε τον ετήσιο κύκλο εργασιών του τομέα διαχείρισης και ανακύκλωσης κατά 42 δισεκατομμύρια € και θα δημιουργούσε περισσότερες από 400.000 θέσεις εργασίας ως το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα