Η επεξεργασία φρούτων αποδυναμώνει το όφελος για την υγεία

Οι ειδικοί επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο τον οποίο το ψήσιμο και στο μαγείρεμα μεταβάλλουν τις χρήσιμες χημικές ουσίες των πολύτιμων τροφών όπως είναι τα φρούτα και δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των μελετών τους στο περιοδικό ACS’Journal of Agricultural and Food Chemistry. Τα μούρα, για παράδειγμα που ανήκουν στις αποκαλούμενες «υπέρ-τροφές», λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε πολυφαινόλες, όταν χρησιμοποιούνται για την ζαχαροπλαστική, τότε μεταβάλλονται τα εξαιρετικά οφέλη για την υγεία.

Η ερευνήτρια Ana

Rodriguez-Mateos και οι συνεργάτες της, σημειώνουν ότι, η κατανάλωση των μούρων συνοδεύεται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται, καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, μειωμένος κίνδυνος για καρδιοπάθεια και μειωμένη φλεγμονή. Η έρευνα δείχνει ότι, μια σειρά χημικών ουσιών, που υπάρχουν στα φυτά και ονομάζονται πολυφαινόλες, προσδίδουν στα φρέσκα φρούτα αυτά τα ευεργετικά χαρακτηριστικά.

Όμως, οι καταναλωτές δεν απολαμβάνουν πάντα αυτό, αφού μερικές μέθοδοι κατεργασίας όπως, η χρήση αποχυμωτή ή η κονσερβοποίηση μειώνουν τα επίπεδα των πολυφαινολών από 22 έως 81%.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι, όλες αυτές οι επεξεργασίες, είχαν μικτά αποτελέσματα επάνω στις πολυφαινόλες των μούρων, συμπεριλαμβανομένης της ανθοκυανίνης, της κουερσετίνης και των φαινολικών οξέων. Τα επίπεδα της ανθοκυανίνης έπεσαν από 10 έως 21%. Άλλες μικρότερες ή μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάσθηκαν και στις υπόλοιπες ουσίες.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, απαιτείται μια καλύτερη κατανόηση των επιπτώσεων που έχουν οι διάφοροι τρόποι επεξεργασίας των τροφών αυτών, ώστε να μεγιστοποιηθεί με το ευεργετικό αποτέλεσμα από αυτές..

Τα πειράματα των ερευνητών συνεχίζονται και αναφέρουν ότι τα αποτελέσματά τους είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα