Η ηλικία του πατέρα συνδέεται με την εμφάνιση αυτισμού-σχιζοφρένειας στο παιδί

Η έρευνα της Decode Genetics με επικεφαλής τον Κάρι Στεφάνσον έρχεται να “ρίξει φως” στη σχέση της ηλικίας του πατέρα με την εμφάνιση αυτισμού στο παιδί, καθώς οι Ισλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γονιδιακές μεταλλάξεις, που μεταδίδει ένας άνδρας στους απογόνους, του αυξάνονται ραγδαία με την πάροδο του χρόνου.

Κάποιες από τις μεταλλάξεις είναι ωφέλιμες, ωστόσο υπάρχει περίπτωση οι μεγαλύτερης ηλικίας να μεταφέρουν στα παιδιά τους «κακές» μεταλλάξεις, που συνδέονται με σοβαρές καταστάσεις όπως ο αυτισμός

ή η σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές διερεύνησαν τον αριθμό των μεταλλάξεων από τον πατέρα στους απογόνους συγκρίνοντας τα γονιδιώματα ατόμων με σχιζοφρένεια και αυτισμό με τα γονιδιώματα των γονέων τους, οι οποίοι δεν εμφάνιζαν κάποια από αυτές τις δυο καταστάσεις. Με τον τρόπο αυτό κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά κληρονομούσαν τις περισσότερες νέες μεταλλάξεις από τον πατέρα και ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων αυτών αυξανόταν θεαματικά με την ηλικία.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας πατέρας 20 ετών μεταδίδει κατά μέσο όρο στο παιδί του περίπου 25 μεταλλάξεις, ενώ ένας πατέρας 40 ετών μεταδίδει 65.

Keywords
Τυχαία Θέματα