Η καρδιοπάθεια συνδέεται με την ομάδα αίματος

«Πες μου την ομάδα αίματός σου, να σου πω αν κινδυνεύεις από καρδιοπάθεια», φαίνεται ότι θα λένε οι γιατροί, καθώς έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας σχετίζεται με την ομάδα αίματος στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος. Αυτοί που θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι όσοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ, ενώ τον μικρότερο κίνδυνοι έχουν αυτοί της ομάδας 0.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν για ποιo λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά στον βαθμό κινδύνου και υποθέτουν ότι διάφοροι βιολογικοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν

τη σχέση ανάμεσα στην ομάδα αίματος και την καρδιά. Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκαν στοιχεία 90.000 ατόμων ηλικίας 30-75 ετών για μία περίοδο τουλάχιστον 20 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες Α, Β και ΑΒ, κινδυνεύουν περισσότερο από στεφανιαία νόσο σε σχέση με όσους έχουν αίμα της ομάδας 0.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος-αυξημένος κατά 23% κατά μέσο όρο- αφορά τα άτομα της ομάδας ΑΒ, ενώ για τα άτομα της ομάδας Β ο κίνδυνος είναι αυξημένος κατά 11% και της ομάδας Α κατά 5%.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Λου Τσι, σχολίασε: «Είναι καλό να γνωρίζει κανείς την ομάδα του αίματός του, όπως θα έπρεπε να ξέρει το επίπεδο της χοληστερόλης του ή της πίεσής του. Όταν κανείς ξέρει ότι αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, τρώγοντας πιο σωστά, ασκούμενος και μην καπνίζοντας».

Keywords
Τυχαία Θέματα