Η Κίνα καταναλώνει το μισό άνθρακα του κόσμου

Το μισό άνθρακα του κόσμου καταναλώνει η Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί το Πεκίνο «πνίγεται» και πάλι στο νέφος.

Όπως γνωστοποίησε η ΕΙΑ, η Κίνα καίει σχεδόν την ίδια ποσότητα άνθρακα με όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί.

Το 2007, η Κίνα βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας «των μεγαλύτερων ρυπαντών, ενώ τρία χρόνια αργότερα κέρδισε τον τίτλο της χώρας που

καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια. Πλέον, η κινεζική «μηχανή» καίει το 47% του άνθρακα που καταναλώνεται παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, η κατανάλωση άνθρακα παρουσίασε αύξηση μεγαλύτερη του 9% μέσα στο 2011, καταγράφοντας άνοδο για 12η συνεχή χρονιά. Συγκεκριμένα, η αύξηση ανήλθε σε 325 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που μεταφράζεται στο 87% της παγκόσμιας αύξησης στη χρήση άνθρακα.

Η Κίνα καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με φθηνό άνθρακα, τη σημαντικότερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον.

Είναι χαρακτηριστικό πως επτά από τις 10 πόλεις με το μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παγκοσμίως, εντοπίζονται στην Κίνα, κάτι που κοστίζει στο κράτος δισεκατομμύρια δολάρια, σε περίθαλψη και χαμένες εργατοώρες.

Το Πεκίνο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό της «κοκτέιλ», όμως η αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια σημαίνει ότι η κατανάλωση άνθρακα δύσκολα θα περιοριστεί. Από το 2000 μέχρι σήμερα, η παραγωγή ηλεκτρισμού έχει καταγράψει αύξηση άνω του 200%.

Keywords
Τυχαία Θέματα