«Η κουλτούρα της Εκκλησίας μας έχει παλιώσει»

Μια ανατρεπτική συνέντευξη του Ιταλού καρδινάλιου Κάρλο Μαρία Μαρτίνι, φιλοξενεί η Corriere della Sera μία ημέρα μετά του θάνατό του. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος Μιλάνου υποστηρίζει πως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι πλέον κουρασμένη και πολύ πίσω από την εποχή της.

«Η κουλτούρα της Εκκλησίας μας έχει παλιώσει, οι εκκλησίες είναι άδειες, η γραφειοκρατία αυξάνεται και οι τελετές και τα άμφιά μας πομπώδη», επισήμανε.

Ακόμη σημείωσε ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει

μία ανοιχτή θέση για το διαζύγιο, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την πίστη προς αυτή από τις επόμενες γενιές. Το θέμα, επισήμανε, δεν είναι αν οι διαζευγμένοι θα μπορούν να κοινωνούν αλλά πώς θα λύνονται σύνθετα οικογενειακά ζητήματα.

Ο Ιταλός καρδινάλιος πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 85 ετών. Ήταν αρχιεπίσκοπος Μιλάνου για 23 χρόνια πριν παραιτηθεί για λόγους υγείας το 2002. Η κηδεία θα γίνει την Δευτέρα.

Ιεράρχης με φιλελεύθερες απόψεις

Θεωρούνταν ιεράρχης με φιλελεύθερες απόψεις σε πολλά λεπτά ζητήματα, αναφέρει το BBC, αν και δεν απέκλινε από τις βασικές διδαχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχε εκφραστεί κατά της στάσης του Βατικανού ενάντια στην αντισύλληψη λέγοντας ότι μπορεί να απομακρύνει τους πιστούς και ακόμη είχε ταχτεί υπέρ της χρήσης προφυλακτικού καθώς σε κάποιες περιπτώσεις «είναι μικρότερο κακό».

Αγαπητός στους Ιταλούς, διατηρούσε θερμή σχέση μαζί τους στην Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια επικοινωνούσε μαζί τους διά του Τύπου, διατηρώντας στήλη στην Corriere della Sera όπου απαντούσε σε γράμματα.

Είχε την εκτίμηση τόσο του Ιωάννη Παύλου του Β’ όσο και του Βενέδικτου, σημερινού προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα