Η Μόνα Λίζα πήγε… «ταξίδι» στο φεγγάρι (+video)!

Η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι η πρώτη ψηφιακή φωτογραφία, η οποία έκανε «ταξίδι» μέσω ακτίνων λέιζερ, από τη Γη σε δορυφόρο, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση περίπου 384.000 χιλιομέτρων.

Η μετάδοση έγινε με τη χρήση νέας τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια λέιζερ, ενώ η αποστολή της εικόνας έγινε από κέντρο διαστημικών πτήσεων Goddard προς τον δορυφόρο «Lunar Reconnaissance Orbiter» (LRO) της NASA, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη σελήνη τα τελευταία

3,5χρόνια.

«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος πέτυχε μονής κατεύθυνσης επικοινωνία μέσω λέιζερ σε πλανητικές αποστάσεις», δήλωσε ο ερευνητής της NASA και του πανεπιστημίου ΜΙΤ, Ντέιβιντ Σμιθ. Όπως είπε, μελλοντικά αυτού του είδους η απλή επικοινωνία μέσω λέιζερ μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση απέναντι στις ραδιοεπικοινωνίες που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι.

Όπως αναφέρει η NASA, η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος, ήταν το κλειδί για την αποστολή της εικόνας. Έτσι, η εικόνα χωρίστηκε σε 152 επί 200 πίξελ (εικονοστοιχεία), κάθε πίξελ μετατράπηκε σε απόχρωση του γκρι και στάλθηκε στο φεγγάρι μέσω ενός παλμού λέιζερ, με ταχύτητα μετάδοσης περίπου 300 δυαδικών ψηφίων (bits) ανά δευτερόλεπτο.

Keywords
Τυχαία Θέματα