Η πολλή ζάχαρη κάνει κακό στον εγκέφαλο

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει την ελάττωση των νοητικών λειτουργιών μας.

Η νέα έρευνα έδειξε-σύμφωνα με τα αποτελέσματά της-τις επιπτώσεις του μεταβολικού συνδρόμου στον εγκέφαλο και τις νοητικές επιδόσεις του, παράλληλα όμως δείχνει ότι τα ωμέγα-3 οξέα μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά που προκαλείται στον οργανισμό μας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν το εξής πείραμα:

Τάισαν δύο ομάδες αρουραίων με σιρόπι καλαμποκιού, που είχε υψηλή ποσότητα φρουκτόζης. Η μία ομάδα των ζώων τρεφόταν με λιπαρά οξέα ωμέγα-3 με την μορφή του οξέος DHA και του λιναρόσπορου, ενώ η άλλη όχι.

Πριν τη χορήγηση του σιροπιού φρουκτόζης, τα πειραματόζωα εκπαιδεύτηκαν επί πέντε μέρες να κινούνται σε ένα πολύπλοκο λαβύρινθο στο εργαστήριο και να βγαίνουν από την μοναδική έξοδό του. Μετά από έξι εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης φρουκτόζης, οι αρουραίοι τοποθετήθηκαν ξανά στο λαβύρινθο για να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ,ότι η πολλή ζάχαρη είχε επιβραδύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, χειροτερεύοντας τη μνήμη της πρώτης ομάδας των πειραματόζωων, ενώ τα ωμέγα-3 οξέα στα πειραματόζωα της δεύτερης ομάδας, που τα είχαν πάρει παράλληλα με τη φρουκτόζη, λειτούργησαν αντισταθμιστικά και άμβλυναν την έκπτωση των λειτουργιών του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες συνιστούν να αποφεύγουμε την κατανάλωση φρουκτόζης και γενικότερα γλυκών, ενώ θα πρέπει να τρώμε άλλες τροφές, όπως το ελληνικό γιαούρτι ή η μαύρη σοκολάτα, καθώς επίσης φαγητά πλούσια σε ωμέγα-3, όπως ο σολομός, τα καρύδια και ο λιναρόσπορος.

Keywords
Τυχαία Θέματα