Η πτώση της παραγωγής υπονομεύει το εργοστάσιο ζάχαρης στις Σέρρες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ζάχαρης των Σερρών έκρουσε ο διευθυντής του εργοστασίου Δημήτρης Γιαννακίδης τονίζοντας πως αυτή τη φορά το ελάχιστο που θα πρέπει να καλλιεργηθεί σε επίπεδο νομό είναι 30.000 στρέμματα. Μάλιστα, για να μπορέσει το εργοστάσιο να κρατηθεί, απηύθυνε κάλεσμα και στους νέους αγρότες να συμβάλουν, αφού την περασμένη καλλιεργητική περίοδο ο αριθμός των στρεμμάτων στο νομό Σερρών άγγιξε τις 16.000.

Εν τω μεταξύ, η διαδικασία πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως τόνισε ο κ. Γιαννακίδης, τον

επόμενο μήνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό, καλό είναι να υπάρξει ενδιαφέρον από παραγωγούς, ώστε η καλλιέργεια τεύτλων σε επίπεδο νομού να μην πέσει κάτω από τα 30.000 στρέμματα για να μπορέσει το εργοστάσιο των Σερρών να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τα άλλα δύο, στο Πλατύ Ημαθίας και την Ορεστιάδα και κυρίως, να δικαιολογηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η αναγκαιότητα της συνέχισης λειτουργίας του ζαχαρουργείου των Σερρών.

«Κάποιοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το Ζαχάρεως»

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε κάποιους κακοπροαίρετους – χωρίς όμως να τους κατονομάσει – που όπως ισχυρίστηκε, δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες. Προχώρησε, δε, στη διαβεβαίωση πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να κλείσει, από τη στιγμή που καλλιεργούνται τεύτλα και μάλιστα προέτρεψε τους παραγωγούς να ακολουθήσουν την καλλιέργεια αυτή, μια και έχουν να αποκομίσουν πολλά οφέλη. Με έξι τόνους το στρέμμα και με ζαχαρικό τίτλο 14, μπορεί να αποφέρει στον παραγωγό, κέρδος της τάξεως των 250 ευρώ. Να σημειωθεί πως ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην ΕΑΣ Σερρών για την ολοκληρωμένη διαχείριση τεύτλων και πιο συγκεκριμένα την ενίσχυση των 30 ευρώ το στρέμμα για το 2012, ενώ αναμένεται η σχετική πρόσκληση για το 2013.

Το 13% φτάνει η αύξηση στην τιμή της ζάχαρης

Η μέση τιμή της λευκής ζάχαρης εντός της Κοινότητας αυξήθηκε από 720€/τόνο τον Οκτώβριο του 2012 σε 728€/τόνο το Νοέμβριο του 2012 ενώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2011 έχει αυξηθεί κατά 13%, σύμφωνα με τη Διαχειριστική Επιτροπή για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών. Την ίδια ώρα, μείωση παραγωγής αναμένεται την περίοδο 2012 - 2013 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη συνεχή -έστω οριακή- άνοδο της παραγωγής την τελευταία τριετία. Συγκεκριμένα, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα «κλείσει» με πτώση κατά σχεδόν 1 εκατ. τόνους, στους 17,55 εκατ. Κι αυτό, μετά την έντονα ανοδική χρήση 2011/2012, που προβλέπεται να κλείσει με παραγωγή 18,5 εκατ. τόνους, έναντι 15,4 εκατ. το 2010/2011, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Χριστίνα Σταυροπούλου στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης.

«Τουλάχιστον 14 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της παράτασης της ισχύος των ποσοστώσεων έως το 2020, ώστε ο κλάδος να έχει χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα των αγορών, ενώ η Σλοβακία, το Βέλγιο και η Πολωνία ζητούν τη διατήρηση των ποσοστώσεων και μετά το 2020», σημείωσε το στέλεχος της ΠΑΣΕΓΕΣ. Στο μεταξύ, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις για την παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ εκτιμάται ότι θα μείνουν το 2012/2013 σταθερές σε σχέση με το 2011/2012, σε περίπου 15,8 εκατ. στρέμματα (εκτίμηση). Τα περισσότερα στρέμματα προβλέπεται ότι θα καλλιεργήσει στη εν λόγω περίοδο η Γερμανία (26% των συνολικών καλλιεργούμενων εκτάσεων), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (23%) και την Πολωνία (12%).

Στην Ελλάδα, τέλος, τόσο οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, όσο και ο αριθμός των τευτλοπαραγωγών βαίνουν διαρκώς μειούμενα μετά το 2006, όταν προχώρησε η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και ετέθη η ποσόστωση στην παραγωγή των κρατών-μελών (158.702 τόνοι στην περίπτωση της χώρας μας). Συγκεκριμένα, από 409.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και 20.336 τευτλοπαραγωγούς το 2002, η Ελλάδα έφτασε να καλλιεργεί πέρυσι μόλις 57.911 στρέμματα και να έχει μόνο 2.133 παραγωγούς, αριθμός που εκτιμάται ότι αυξήθηκε πέρυσι στα 3.100 άτομα, σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου. Το 2011, η χώρα πραγματοποίησε εισαγωγές 334,2 τόνων ζάχαρης, προερχόμενες κυρίως από τη Σερβία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Μαυρίκιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα