Η ρωσική ακαμψία οδηγεί ξανά την Κύπρο στην τρόικα

Επανέρχεται στην τρόικα η Κύπρος για την επίλυση του προβλήματος χρηματοδότησής της. Αυτό είναι το συμπέρασμα πηγών που πρόσκεινται στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, επειδή δεν προέκυψε καμιά συμφωνία από τις επαφές στη Μόσχα, του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη

Σαρρή.

Ήδη το κλίμα είναι βαρύ στη Λευκωσία, με το υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει, ψάχνοντας απεγνωσμένα λύση, και τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να ετοιμάζεται για νέα σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων, το πρωί της Πέμπτης.

Ωμός εκβιασμός από την τρόικα

Η τρόικα, κατά τη συνάντηση με τους αξιωματούχους της Κύπρου, απέρριψε όλες τις λύσεις που προτάθηκαν από την κυβέρνηση, για τη συγκέντρωση των 5,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φέρεται να διαμήνυσε στη Λευκωσία πως ή δέχεται την απόφαση του Eurogroup ή η χώρα οδηγείται σε χρεοκοπία.

Η τρόικα έχει επίσης την Τετάρτη, διαβουλεύσεις και στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, όπου έπεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως εναλλακτική λύση: α) ο περιορισμός της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και β) ο διαχωρισμός των στοιχείων των τραπεζών σε «καλά και κακά» και τη δημιουργία των λεγόμενων «τραπεζών γέφυρας».

Στην πρωινή σύσκεψη τεχνοκρατών και εκπροσώπων των κομμάτων απορρίφθηκε και η πρόταση για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα διασυνδέονται με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Οι τράπεζες το «αγκάθι»

Η προσπάθεια της κυβέρνησης στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη υπό τις περιστάσεις λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού, η οποία πρόσθεσε ότι αργότερα θα εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση.

Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να «βουλιάζει». Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, η κατάσταση θα είναι απελπιστική. Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε από… χθες να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα