Η θέση του Άρη εμποδίζει την εξερεύνηση του Curiosity

Θα… «μισοκοιμηθεί» ο Curiosity μέχρι τα τέλη Απριλίου, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τη Γη, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλανητών. Οι λεγόμενες εξωτερικές συζυγίες της Γης με τον Άρη, κατά τις οποίες ο Άρης όπως τον βλέπουμε από τη Γη κρύβεται πίσω από τον Ήλιο, συμβαίνουν περίπου κάθε 26 μήνες και κατά τη διάρκειά της τα σήματα που στέλνει το Curiosity είναι δύσκολο να φτάσουν στον πλανήτη μας.

Ο πρώτος από τους δύο δορυφόρους,

το Mars Odyssey, ενδέχεται να καταφέρει να μεταδώσει ορισμένα από τα δεδομένα που λαμβάνει από το Curiosity, εντούτοις ο δεύτερος δορυφόρος, το Mars Reconnaissance Orbiter, θα κρατήσει τα δεδομένα στη μνήμη του μέχρι να τελειώσει η συζυγία.

Στο μεταξύ, το Curiosity θα παραμείνει σταθμευμένο με τον κεντρικό ιστό και το ρομποτικό του βραχίονα διπλωμένα σε ασφαλή θέση. Τα μόνα όργανα που θα παραμείνουν σε λειτουργία είναι μετεωρολογικός σταθμός REMS και το πείραμα RAD, το οποίο παρακολουθεί την κοσμική ακτινοβολία στην οποία λούζεται το ρομπότ. Περιοδικά το Curiosity θα στρέφει προς τη Γη την κεραία χαμηλής απολαβής για να μεταδώσει ένα χαρακτηριστικό «μπιπ».

Keywords
Τυχαία Θέματα