Ίριδα και Μαλένα Πάτρα: «Μιλάμε προφανώς για εγκληματική ενέργεια», επιμένει ο Λεων

Στοιχεία που αφορούν στις ενέργειες της τοπικής ΕΛΑΣ, την ημέρα του θανάτου της 6 μηνών Ιριδας που βρέθηκε νεκρή στην κούνια της το πρωί της 21ης Μαρτίου του 2021, φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα «Πελοπόννησος». Το μοιραίο πρωινό της Κυριακής, το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών ενημερώθηκε από το «100» το τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης για ενδεχόμενο αιφνίδιου θανάτου βρέφους εντός οικίας. Στο σημείο σπεύδουν αστυνομικοί, ωστόσο το σπίτι είναι κλειστό. Το

μωρό έχει παραληφθεί από το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία των γονέων Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη μεταφέρεται στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων.

Η γιατρός κατά την πρώτη εξέταση δεν εντόπισε κάτι «ύποπτο»

Οι αστυνομικοί μεταβαίνουν στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου και βρίσκουν το ζεύγος Πισπιρίγκου-Δασκαλάκη και συγγενικά πρόσωπα. Κατόπιν επικοινωνίας με την γιατρό-επιμελητή- που εφημέρευε και επιλήφθηκε του περιστατικού, ενημερώνονται για τον θάνατο της Ιριδας. Οπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στην «Πελοπόννησος», η ιατρός κατά την μακροσκοπική εξέταση στο μωρό δεν εντόπισε κάτι «ύποπτο» που να παραπέμπει σε εγκληματική ενέργεια. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διαβιβάζεται έγγραφως η αστυνομική παραγγελία για τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, ενώ έχει προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία με την προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα.

Η κατάθεση της αδελφής της Ρούλας Πισπιρίγκου

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, λαμβάνεται ένορκη κατάθεση από την αδελφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα. Είναι ο άνθρωπος που λίγες ώρες νωρίτερα είχε βρει χωρίς τις αισθήσεις της, μέσα στην κούνια την Ιριδα. Η Δήμητρα Πισπιρίγκου αναφερόμενη στο συμβάν είχε δηλώσει: «Πιάνω το παιδί και ήταν παγωμένη, δεν έβλεπα να ανασαίνει και κατάλαβα ότι κάτι είχε γίνει. Ανάβω το φως και βλέπω μελανά τα χείλια της. Ηταν ό,τι πιο σοκαριστικό έχω ζήσει στη ζωή μου. Επιασα το παιδί ασυναίσθητα και το έφερα από εδώ στη Ρούλα και ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που κατάλαβα ότι τα χέρια μου τρέμανε. Αφήσαμε το παιδί κάτω και ξεκινήσαμε ΚΑΡΠΑ και πήραμε και το ΕΚΑΒ…».

Το πανάκι με τις κηλίδες αίματος

Την ίδια ήμερα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατά δήλωση της, εντοπίζει στην κούνια της μικρής της κόρης ένα από τα πανάκια της, το οποίο φέρει κηλίδες αίματος. Κατ΄εντολή της παραδίδεται από την αδελφή της στους αστυνομικούς του Α’ ΑΤ. Εκείνοι με τη σειρά τους ενημερώνουν τους αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας (Σήμανση ). Τις επόμενες ημέρες ακολουθεί αυτοψία στο δωμάτιο της Ιριδας, απ’ όπου ελήφθη και φωτογραφικό υλικό με τους αστυνομικούς να αναμένουν τα αποτελέσματα της νεκροψίας– νεκροτομής.

Η ιατροδικαστική εξέταση

Σειρά έχει η ιατροδικαστική εξέταση που διενεργείται από την κ. Τσιόλα, η έκθεση της οποίας ολοκληρώνεται και αποστέλλεται στο Αστυνομικό Τμήμα, τον Ιούλιο του 2021 και αυτό γιατί αναμένει τα ευρήματα της παθολογοανατομικής έκθεσης προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη της δική της έκθεσης για τα αίτια θανάτου της Ιριδας. Δεδομένου πως το μωρό είναι το δεύτερο παιδί μετά τη Μαλένα που φεύγει από τη ζωή, συστήνεται απαραίτητο να γίνει πλήρης γονιδιακός έλεγχος. Μια διαδικασία που αποδεικνύεται επίσης πολύμηνη, καθώς ολοκληρώθηκε μόλις στις 30/3/2022 με το αποτέλεσμα, τελικά, να είναι αρνητικό ως προς την ύπαρξη γονιδιακού προβλήματος. Ελέγχθηκαν το αίμα της νεκρής Ιριδας, της Τζωρτζίνας ενώ βρισκόταν εν ζωή, και των γονέων τους.

Πηγή: pelopΙατροδικαστής Λέων: Υπάρχουν πολλά στοιχεία που «δείχνουν» ασφυκτικό θάνατο για τη Μαλένα και την Ίριδα

Μετά την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου ξεκινά νέος κύκλος ερευνών για τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών της. Έτσι, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σ.Παπαγεωργακοπούλου, χθες, οι σχετικές δικογραφίες περνούν στα χέρια δύο εισαγγελέων. Με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει, θα μπουν στο «μικροσκόπιο» οι ακριβείς συνθήκες που έφυγαν από τη ζωή τόσο η Μαλένα όσο και η Ίριδα, μέσα διάστημα 20 μηνών. Σήμερα, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» έκανε λόγο για ύπαρξη πληθώρας στοιχείων που αποδεικνύουν πως ο θάνατος των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη προήλθε από ασφυξία.

«Μιλάμε προφανώς για εγκληματική ενέργεια»

«Μιλάμε προφανώς για εγκληματική ενέργεια» τόνισε ο κ. Λέων καθώς εξήγησε πως έχουν αποκλειστεί τα παθολογικά αίτια και οι γενετικοί παράγοντες για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας. Ωστόσο στην περίπτωση των δυο κοριτσιών δεν υπάρχει ισχυρισμός ότι χορηγήθηκε κάποια ουσία όπως στην Τζωρτζίνα: «Στο πρώτο παιδί (στην μικρή Μαλένα) είχαν γίνει οι τοξικολογικές εξετάσεις με την ίδια μεθοδολογία όπως στην Τζωρτζίνα και ήταν καθαρές», δήλωσε ο κ. Λέων.

Μετά κι από όλες τις πληροφορίες που έχουν εκτιμηθεί, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας είπε πως όλα οδηγούν σε εξωγενή παράγοντα ο οποίος είναι ο ασφυκτικός θάνατος. Σχετικά με την Μαλένα, το πρώτο κοριτσάκι που έχασε την ζωή του το 2019, ο κ. Λέων αποκάλυψε πως υπάρχουν κάποια τραύματα που έχουν καταγραφεί και είναι οι εκδορές που πιθανώς να δημιουργήθηκαν πάνω στην αντίσταση του παιδιού. «Για την Ίριδα, υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία όπως το πανάκι με το αίμα όπως και τραύματα εντός της στοματικής κοιλότητας», τόνισε ο ίδιος.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Περνά στην αντεπίθεση και απειλεί με μηνύσεις

Με μηνύσεις εναντίον όσων την κατέστησαν, όπως ισχυρίζεται, «κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας» απειλεί τώρα η Ρούλα Πισπιρίγκου, στοχοποιώντας τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Η προσωρινά κρατούμενη των φυλακών Κορυδαλλού, όχι μόνο αρνείται την κατηγορία της «ανθρωποκτονίας από πρόθεση» της 9χρονης Τζωρτζίνας, αλλά στην προσπάθεια της να απαξιώσει το σημαντικό υλικό της δικογραφίας κάνει λόγο για «τυχαία στοιχεία» που οδήγησαν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα προσφύγει εναντίον όσων την κατέστησαν, όπως υποστηρίζει κατηγορούμενη, αγνοώντας επιδεικτικά ότι κατηγορούμενο σε καθιστούν τα στοιχεία και οι αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.

«Σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να “χάσω” την παραμικρή ευκαιρία για να διακηρύξω την αθωότητά μου για την κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστη, εξωπραγματική και επονείδιστη κατηγορία που μου προσάπτετε. Για το λόγο αυτό θα εμφανιστώ αυτοπροσώπως όποτε κληθώ έως ότου τελικά δικαιωθώ και απαλλαγώ από την κατάφορη αδικία που με βαραίνει, ενώ ρητά δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου, για όλους όσους με κατέστησαν κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου», αναφέρει η 33χρονη στο απολογητικό υπόμνημα που προσκόμισε στην 18η ανακρίτρια πριν υποβληθεί σε ερωτήσεις.

“Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία”

Η ίδια χαρακτήρισε «αβάσιμο» το συμπέρασμα των αρχών ότι εκείνη έδωσε την κεταμίνη στην κόρη της Τζωρτζίνα. «Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί», αναφέρει στην αρχή του απολογητικού υπομνήματος η Ρούλα Πισπιρίγκου.

«Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά».

Η 33χρονη δήλωσε ότι ως μητέρα του κοριτσιού εκείνη όφειλε να είναι η συνοδός της κατά τη νοσηλείας του. Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια της Τζωρτζίνας, τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας συνέβαιναν μόνο όταν το παιδί ήταν σε δωμάτιο νοσηλείας και όχι σε ΜΕΘ, η Ρούλα Πισπιρίγκου έδωσε τη δική της εξήγηση, ότι ο χρόνος νοσηλείας σε ΜΕΘ ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με το χρόνο που το παιδί νοσηλευόταν σε θαλάμους παιδιατρικών κλινικών.

«Δεν είχα πρόσβαση σε κεταμίνη. Οι γιατροί είχαν…»

Στο υπόμνημά της, η 33χρονη επιμένει ότι δεν είναι εκείνη που χορήγησε την θανατηφόρα ουσία, κεταμίνη, στο παιδί, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε δύο χρήσεις -μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».

Επιπλέον όπως αναφέρει στο απολογητικό υπόμνημα: «Σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14:30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει η ίδια, από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15:10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδοτική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού.

Το κρίσιμο εικοσάλεπτο

«Άρα το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14:50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».
Μάλιστα, όπως τονίζει στο υπόμνημα της, «υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».

Η κατηγορούμενη υπέβαλε μάλιστα αίτημα στην ανακρίτρια να δοθεί έγγραφη απάντηση από το νοσοκομείο Παίδων, αφενός εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και αφετέρου εάν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας και σε περίπτωση θετικής απόκρισης, εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας.

Θα κρατηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον Κορυδαλλό

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία της η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον βασανιστικό θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας, την ίδια στιγμή που διερευνώνται από δύο έμπειρους εισαγγελείς οι δυσεξήγητοι θάνατοι και των άλλων δύο παιδιών της, της μόλις 6 μηνών Ίριδας που πέθανε το Μάρτιο του 2021, καθώς και της 3,5 ετών Μαλένας, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2019. Παρά τους ισχυρισμούς της 33χρονης ότι ουδεμία σχέση έχει με την προμήθεια, κατοχή και εισαγωγή της θανατηφόρας ουσίας, της κεταμίνης, στον οργανισμό της Τζωρτζίνας, κάνοντας λόγο για «ιατρικό λάθος» ανακρίτρια και εισαγγελέας όχι μόνο δεν πείστηκαν αλλά ομόφωνα της έδειξαν το δρόμο της φυλακής.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν τη Ρούλα Πισπιρίγκου επικίνδυνη να διαπράξει νέα κακουργήματα και για το λόγο αυτό διέταξαν την προσωρινή κράτησή της. Η 33χρονη θα παραμείνει απόψε στη ΓΑΔΑ, ενώ το πρωί της Τρίτης θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα παραμείνει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού και όχι στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θηβών. Μάλιστα, θα κρατείται σε απομόνωση ώστε να μην έρχεται σε επαφή με συγκρατούμενές της για λόγους προστασίας της.

Ο Κορυδαλλός προκρίθηκε για δύο λόγους:

Πρώτον διότι η ανάκριση για την «ανθρωποκτονία από πρόθεση» της Τζωρτζίνας συνεχίζεται και ενδεχομένως απαιτηθούν περαιτέρω εξηγήσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου από τη 18η ανακρίτρια Αθηνών, την ίδια στιγμή που ήδη έχουν τεθεί στο εισαγγελικό μικροσκόπιο οι θάνατοι και των άλλων δύο κοριτσιών, της Ίριδας και της Μαλένας.

Δεύτερον διότι στις φυλακές Ελεώνα Θηβών η Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν «ανεπιθύμητη» γεγονός που είχε εκφραστεί από τις περίπου 320 κρατούμενες του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος, προκαλώντας “πονοκέφαλο” στις Αρχές αναφορικά με την ασφάλεια της 33χρονης.

Keywords
πατρα, λεων, ιριδα, λεων, το φως, έως ότου, ελασ, φως, εκαβ, ιριδα, αθηνα, νέα, ρητά, φαρμακεια, συγκεκριμένο, sms, γαδα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Ημέρα της μητέρας, Ημέρα του παιδιού, νεος παπας, αγγελικη, αστυνομικο τμημα, η ζωη εν ταφω, αποτελεσματα, ημερομήνια, ρητά, εκαβ, θανατος, μητερα, μωρο, πιεση, πλαισιο, τα νεα, φως, αδικια, αδυναμια, αθωότητα, αιμα, ανθρωπος, απωλεια, γεγονοτα, γεγονος, δημητρα, γινει, γιατροι, γρηγορης, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δικη, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκθεση, ελασ, ενεργεια, ενημερωση, εξετασεις, επικοινωνια, ερχεται, ετων, εφυγε, εφημεριδα, έως ότου, ζευγος, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδια, ιδιο, ιδρυμα, κυκλος, λαθος, λειτουργια, λογο, ματια, νοσοκομειο παιδων, παντα, ουσιαστικα, ουσια, παιδι, πεθανε, πρωινο, πρωι, συγκεκριμένο, συνταξη, σειρα, σπιτι, τμημα, το φως, φαρμακειο, φορα, χειλια, χρονος, χρονικα, ωρες, αδυνατο, ασφαλεια, δωματιο, επεισοδια, ερωτησεις, φυλακες, χωρα, η εφημεριδα, κηλιδες, κλειστο, νοσοκομειο, πηγες, πληροφοριες, sms, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα