«Καρυοθραύστης» στο θέατρο Badminton

Το διάσημο Latvian National Opera Ballet που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς με τις 4 sold out παραστάσεις της Ζιζέλ με την Αlina Cojocaru και την Αlina Somova, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010, έρχεται και πάλι στην Αθήνα, στο Θέατρο Βadminton αυτή τη φορά, με το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη και με μεγάλα

αστέρια της παγκόσμιας σκηνής ανάμεσά τους, που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πρεμιέρα 25 Δεκεμβρίου και το επόμενο βράδυ 26 Δεκεμβρίου, θα ερμηνεύσουν οι principal dancers Lucia Lacarra & Marlon Dino του Bayerishes Staatsballett.

Τα αστέρια βέβαια και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ...

Ο Α. Δουμάς διασκεύασε το παραμύθι του E.T.A. Hοffmann «Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών» το 1816, μετατρέποντας την ιστορία του σ’ ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που έχει φανατικούς θαυμαστές μέχρι σήμερα. Ο Marius Petipa το 1891 αποφάσισε να χορογραφήσει τη διασκευή αυτή και παρήγγειλε την σύνθεση της μουσικής στον Pyοtr Ilyich Tchaikοvsky. Η πανηγυρική πρεμιέρα έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892 στο Ιmperial Mariinsky Theatre της Αγίας Πετρούπολης. Στην Δυτική Ευρώπη πρωτοπαρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1934 και στην Αμερική το 1944 από το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.

Μετά την αρχική χορογραφία των Marius Petipa και Lev Ivanov το μπαλέτο έχει χορογραφηθεί από τους: Alexander Gorsky, Vasili Vainοnen, Geοrge Balanchine, Rudοlf Nureyev, Yuri Grigοrovich, Mikhail Baryshnikov, Peter Wright κ.ά.

Παρ’ όλο που ο Καρυοθραύστης έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί με διαφορετικές χορογραφίες και σκηνικές προσεγγίσεις, η μεγαλοφυής μουσική του Τchaikοvsky παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο και είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις πλέον υπέροχες και αναγνωρίσιμες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ηχογραφήσεις του κλασικού ρεπερτορίου.

Ο Καρυοθραύστης παρουσιάζεται κάθε χρόνο σ’ όλες τις πρωτεύουσες του κόσμου και φέτος από 25 Δεκεμβρίου μέχρι 5 Ιανουαρίου η ΕLVA εξασφάλισε για τους λάτρεις του κλασικού χορού μία από τις καλύτερες παραγωγές του Καρυοθραύστη, που θα ζωντανέψει στη σκηνή του θεάτρου Βadminton από το Latvian National Opera Ballet και τα μεγαλύτερα αστέρια της παγκόσμιας σκηνής!

Το ωραιότερο δώρο για όλη την οικογένεια την περίοδο των εορτών!

Oι συντελεστές
Καρυοθραύστης, Μπαλέτο σε 2 πράξεις και 5 σκηνές με πρόλογο και επίλογο
Μουσική : Pyοtr Ilyich Tchaikοvsky
Λιμπρέττο : Marius Petipa
Παραμύθι : E.T.A. Hοffmann προσαρμοσμένο από τον Aivars Leimanis
Χορογραφία : Αivars Leimanis βασισμένη στην πρωτότυπη του Vasili Vainοnen
Σκηνικά – Κοστούμια : Αlexander Vasiliev
Φωτισμοί : Κarlis Kaupuzs
Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μπαλέτου : Αivars Leimanis
Τεχνικός Διευθυντής LNO : Vilmars Sadris
Γενικός Διευθυντής LNO : Andrejs Zagars

Keywords
Τυχαία Θέματα