Καταδίκη πρώην Ρώσου αστυνομικού στην υπόθεση δολοφονίας της Πολιτκόφσκαγια

Σε 11 χρόνια καταναγκαστικών έργων καταδικάστηκε ο Ντμίτρι Παβλιουτσένκοφ, πρώην αξιωματικός της αστυνομίας της Μόσχας, ο οποίος κατηγορείται για την οργάνωση της δολοφονίας το 2006 της δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης Ανα Πολιτκόφσκαγια, η οποία καταδίκαζε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στην Τσετσενία.

Το δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε επίσης αποζημίωση ύψους 3 εκατομμυρίων ρούβλιων (75.000 ευρώ) για την πρόκληση ηθικής βλάβης στα παιδιά της Πολιτκόφσκαγια.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Παβλιουτσένκοφ συμμετείχε

στη δολοφονία της δημοσιογράφου στις 7 Οκτωβρίου του 2006, παρακολουθώντας τις κινήσεις της και αγοράζοντας το όπλο με το οποίο σκοτώθηκε.

Αρχικά ο Παβλιουτσένκοφ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη- ποινή η οποία μειώθηκε κατόπιν συμφωνίας να συνεργαστεί με τους ανακριτές.

Την αντίδραση της οικογένειας του θύματος προκάλεσε η δικαστική απόφαση, δηλώνοντας ότι θα ασκήσουν έφεση, καθώς δεν δέχονται την επιβολή ποινής μικρότερης των 20 ετών κάθειρξης.

Για τη δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια κατηγορούνται επίσης, ένας άνδρας τσετσενικής καταγωγής, ο Λομ-’λι Γκαϊτουκάγεφ, ο οποίος φέρεται να στρατολόγησε τον αστυνομικό Παβλιουτσένκοφ αφού ο ίδιος πήρε εντολή να σκοτώσει την δημοσιογράφο από κάποιον άγνωστο, καθώς επίσης άλλοι τρεις Τσετσένοι, τα αδέλφια Ρούσταμ, Ιμπραγκίμ και Τζαμπράιλ Μαχμούντοφ είχαν κατηγορηθεί ότι διέπραξαν τη δολοφονία.

Keywords
Τυχαία Θέματα