Καταγραφή πιθανής «γέννησης» νέου δορυφόρου στον Κρόνο

Νέα δεδομένα προκύπτουν από τις παρατηρήσεις του μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους «Cassini» τα οποία εστάλησαν στη Γη και αφορούν στον πλανήτη Κρόνο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, εντός των δακτυλίων του Κρόνου σχηματίζεται ένα μικρό παγωμένο αντικείμενο, το οποίο υπάρχει ενδεχόμενο να εξελιχθεί στον 63ο δορυφόρο του πλανήτη.

«Είναι ένα πολύ αναπάντεχο και συναρπαστικό γεγονός το να γινόμαστε μάρτυρες της γέννησης ενός μικροσκοπικού φεγγαριού», δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της αποστολής του «Cassini», Λίντα Σπίλκερ. Μάλιστα, οι επιστήμονες έσπευσαν να δώσουν και

το όνομα «Πέγκι» το υπό διαμόρφωση φεγγάρι.

Οι εικόνες που έστειλε στη Γη το «Cassini» στις 15 Απριλίου, έδειξαν ήπιες αναταράξεις στις συνήθως ήρεμες παρυφές του εξώτερου δακτυλίου του πλανήτη. Πρόκειται για μια ιδιαιτέρως φωτεινή περιοχή μήκους 1.200 χιλιομέτρων και πλάτους 10 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι εκεί σχηματίζεται ένα αντικείμενο διαμέτρου περίπου ενός χιλιομέτρου, ενώ οι διαταραχές οφείλονται στις βαρυτικές δυνάμεις που έλκουν τα κοντινά σωματίδια. Θεωρούν δε ότι το αντικείμενο δεν θα μεγαλώσει περισσότερο στο μέλλον, ενώ μπορεί ακόμη και να αποσυντεθεί εάν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές.

Αυτό στο οποίο εστιάζουν είναι η ίδια η διαδικασία του σχηματισμού ώστε να κατανοήσουν πώς γεννήθηκαν οι μεγάλοι δορυφόροι του Κρόνου, όπως ο Τιτάνας και ο Εγκέλαδος, οι οποίοι μπορεί να σχηματίστηκαν με ανάλογο τρόπο από δακτυλίους με μεγαλύτερο πάχος.

Η πλειονότητα των δορυφόρων του Κρόνου, αλλά και τα σωματίδια που σχηματίζουν τους δακτυλίους αποτελούνται κυρίως από πάγο.

Keywords
Τυχαία Θέματα