Καθρέφτη –καθρεφτάκι μου τι λέει το ΑΦΜ μου;

Του Χρήστου Κώνστα

Όλο μας το είναι, ένας αριθμός. Το όνειρο του Τζορτζ Όργουελ για τον Μεγάλο Αδελφό που μας παρακολουθεί αενάως γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκτήσει μια καινοτόμο ηλεκτρονική εφαρμογή με την οποία κάθε δημόσια υπηρεσία ή όποιος ελεγκτής έχει την σχετική εξουσιοδότηση, θα μπορεί πληκτρολογεί όποιο ΑΦΜ

επιθυμεί και με το πάτημα ενός πλήκτρου θα γνωρίζει την φορολογική κατάσταση του πολίτη, το σύνολο των χρεών προ το δημόσιο και τις τράπεζες, την πλήρη περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου μαζί με όλες τις δοσοληψίες που πραγματοποιεί καθημερινά.

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις, τα εισοδήματα ακόμη και οι αγορές μέσω των πιστωτικών καρτών θα μεταφέρονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται κάτω από τον μαγικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου μας ο οποίος θα μας ακολουθεί για πάντα. Το ΑΦΜ γίνεται ο καθρέφτης της ζωής μας. Αυτόν όμως τον καθρέφτη δεν θα τον βλέπουμε εμείς μόνο, αλλά και η Εφορία.

Ο «Αριθμός Δημοσιονομικής Ταυτοποίησης» είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί μέσα στους επόμενους 2 μήνες. Μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όλα τα Υπουργεία τα οποία έχουν δημοσιονομική σχέση με φορολογούμενους θα χρησιμοποιούν τον κωδικό αριθμό ταυτοποίησης για τις χρηματοοικονομικές τους συναλλαγές με αυτούς. Μέχρι τον Ιούνιο 2014 θα έχει τεθεί σε λειτουργία μια κεντρική υπηρεσία η οποία θα ενοποιήσει και συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς ταυτοποίησης που χρησιμοποιούνται τώρα στις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Στον «Αριθμό Δημοσιονομικής Ταυτοποίησης» θα έχουν πρόσβαση και τα ιδιωτικά ελεγκτικά γραφεία που προσλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών.

Το νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουή το υπουργείο Οικονομικών:

-Προβλέπει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών μέσω του οποίου το ΣΔΟΕ θα παρακολουθεί τις καταθέσεις και τις συναλλαγές ανά ΑΦΜ. Κάθε συναλλαγή θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται κεντρικά, στη νέα βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί. Το σύστημα θα ακολουθεί κάθε κίνηση των λογαριασμών.

- Από τον Ιούνιο του 2013 θα απαιτείται η χρήση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου για τις συναλλαγές των πολιτών με όλα τα υπουργεία. Καμία οικονομική συναλλαγή δεν θα μπορεί πραγματοποιεί ένας πολίτης με το κράτος, αν οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν τον ΑΦΜ του. Συντάξεις, Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επιδόματα, θα αντιστοιχίζονται με το ΑΦΜ.

- Τον Ιούνιο του 2014, ένας κρατικός φορέας θα συνδέσει όλους τους διαφορετικούς αριθμούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται σήμερα σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες. Αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), Αριθμός Δελτίου Ταυτότητος, ΑΦΜ, όλοι οι αριθμοί μητρώου, θα γίνουν ένας. Όλα αυτά θα συνδεθούν με το ΑΦΜ του φορολογούμενου.

- Από το καλοκαίρι οι εφορίες δεν θα δέχονται πια πληρωμές με μετρητά. 'Ολες οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά στις τράπεζες. Ήδη απαγορεύεται κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών με μετρητά για ποσά 1.500 ευρώ και άνω.

Γενικότερα ο στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι να περιορίσει στο ελάχιστο τις αγοραπωλησίες με μετρητά ενώ όλες οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές θα περνάνε και θα καταγράφονται από τις τράπεζες.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων ώστε όποτε καταχωρείται το ΑΦΜ να παρέχονται άμεσα τα στοιχεία του φορολογούμενου :

- τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδύσεις και μετοχές,

- ακίνητα που αποκτήσαμε ή πουλήσαμε,

- τις πληρωμές και τις αμοιβές μας,

- τις αγορές, τις εξόδους, τα ταξίδια κλπ,

τις συντάξεις, τα επιδόματα και τα βοηθήματα,

- τις οφειλές στην εφορία, στους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ,

- τα φάρμακα, τη νοσηλεία, τις ιατρικές εξετάσεις

- την οικογενειακή του κατάσταση, τους γονείς ή τα παιδιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα