Κατηγορώ σε ΔΝΤ από το νομπελίστα οικονομολόγο, Πολ Κρούγκμαν

«Αν το ελληνικό πρόγραμμα ξεκινούσε με μια μεγάλη απομείωση χρέους και επέβαλε επώδυνη, αλλά όχι καταστροφική λιτότητα, σε αντάλλαγμα για σημαντικά δάνεια-γέφυρες από την ΕΚΤ, τότε η Ελλάδα θα επέστρεψε στις αγορές το 2012 ή κάπου εκεί», σχολιάζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, με αφορμή την έκθεση του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου, που παραδέχεται λάθος εφαρμογή προγράμματος στη χώρα μας.

Όπως σημειώνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος,

«με μια πρώτη ανάγνωση, η έκθεση φαίνεται να υποδηλώνει δυο βασικές αποτυχίες από την πλευρά του ΔΝΤ: απέτυχε να παραδεχθεί από νωρίς ότι η Ελλάδα πολύ απλά δεν μπορούσε να αποπληρώσει πλήρως το χρέος της και υποτίμησε σε πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική ζημιά που θα επέφερε η λιτότητα».

Ο Κρούγκμαν τονίζει πάντως ότι τα δύο λάθη ήταν πασιφανή από την αρχή και το σχέδιο της τρόικας μη ρεαλιστικό, ενώ επισημαίνει ότι «σχεδόν όλοι εμείς από την πλευρά των Κεϋνσιανών προειδοποιούσαμε έντονα ότι οι πολλαπλασιαστές ήταν εξαιρετικά παραπλανητικοί για την δημοσιονομική πολιτική υπό τις τρέχουσες συνθήκες».

Τέλος αναρωτιέται: «εντάξει, αυτό δεν θα γινόταν πολιτικά, και ίσως αν γινόταν το τίμημα να ήταν κοινωνικά καταστροφικό. Όμως σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αναρωτηθούμε εάν άξιζε να προσπαθούμε να διατηρήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ. Το «Grexit» θα ήταν άσχημο, και θα συνεχίσει να είναι άσχημο εάν μελλοντικά συμβεί. Όμως, τελικά θα ήταν χειρότερο από αυτό που πραγματικά έγινε…;».

Keywords
Τυχαία Θέματα