Καβγάς Ε.Ε. - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Σε θρίλερ εξελίσσεται το θέμα της χορήγησης των 31,5 δισ. ευρώ μετά την έντονη αντιπαράθεση  του ΔΝΤ και της ΕΕ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Η αντιπαράθεση αυτή έχει να κάνει με το κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται νέα δανειακή στήριξη, αφού το πακέτο των 13,5 δισ., ευρώ για την  επομένη

διετία δεν φαίνεται ικανό να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που θα δημιουργηθεί από την επιμήκυνση του προγράμματος της δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε επισήμως την ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού, εφόσον παρασχεθεί η διετής παράταση του προγράμματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 13-15 δισ. ευρώ. 

Η αρχή έγινε από την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι το ΔΝΤ διατηρεί το στόχο για χρέος όχι υψηλότερο από 120% του ΑΕΠ το 2020 και ότι η Ελλάδα στην περίπτωση επιμήκυνσης του προγράμματος της, αντιμετωπίζει σημαντικό χρηματοδοτικό κενό. 

Αφορμή των δηλώσεων Λαγκάρντ υπήρξαν δημοσιεύματα του ξένου τύπου, που ανέβαζαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας έως και στα 30 δισ. ευρώ. με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών, κ. Μ. Μάιστερ, να εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα περνούσε από το γερμανικό κοινοβούλιο. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, κ. Ζαν - Μαρκ Ερό, υποστήριξε πως θα πρέπει να δοθεί η διετής παράταση στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Γιανκ ντε Γιάνκερ, να αναφέρει ότι αυτό είναι πρόωρο και δεν θα είναι καλό κίνητρο για να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις. 

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Β. Σόιμπλε, επανέλαβε πως πρέπει όλοι να κάνουν υπομονή έως την έκθεση της τρόικας και να μην υπάρχουν σενάρια μέχρι τότε. 

Το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος - ανεξαρτήτως του ύψους του - προκύπτει από τρεις παράγοντες: 

1.  Το ύψος των ελλειμμάτων που θα έχει η Ελλάδα από την βαθύτερη ύφεσης ελληνικής οικονομίας και από τις τυχόν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό 

2. Την πορεία των αποκρατικοποιήσεων 

3. Το ενδεχόμενο να απαιτηθούν περισσότερα από50 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας, σε έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ανέφερε ότι με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και δεδομένου ότι κατά την περίοδο 2013-2016 οι λήξεις ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (δηλαδή η ΕΚΤ και οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης) ανέρχονται σε περίπου 28 δισ. ευρώ περίπου «θα εξεταστεί η δυνατότητα μετακύλισης των λήξεων τους».   

Πληροφορίες από: onlynews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα