Κίνδυνος «λουκέτου» σε θέατρα της Αθήνας

Η πρώτη επίσημη, ανοιχτή συνέλευση της Ένωσης Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου, στο θέατρο OLVIO παρουσία μελών του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, ΠΟΘΑ, Δημοτικών Συμβούλων, νομικών, πολιτικών παρατάξεων, δημοσιογράφων καθώς και θεατρόφιλων, με σκοπό την ενημέρωση για την επικείμενη σφράγιση πολιτιστικών χώρων (θεατρικές σκηνές, μουσικές

σκηνές, πολυχώροι, εκθεσιακοί χώροι, residency centers, bar theaters κλπ.) από τον δήμο Αθηναίων.

Οι σφραγίσεις των θεατρικών χώρων ξεκινούν στις 2 Απριλίου και συνεχίζουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Σύμφωνα με ένα πρώτο απολογισμό, οι χώροι που κινδυνεύουν άμεσα με λουκέτο είναι οι εξής:

Ακαδήμεια 2/4

Kινητήρας Studio 8/4

Δυναμό 10/4

RABBITHOLE 10/4

ABATON 11/4

104 11/4

Χώρος Τέχνης ΔΙΑ ΔΥΟ 15/4

Βαφείο 15/4

Πολυχώρος Vault 15/4

OLVIO 15/4

KNOT Gallery 16/4

ΔΙΕΛΕΥΣΙΣ 16/4

ΘΕΜΕΛΙΟ 16/4

Η συνέλευση αποφάσισε:

«1. Επίδοση επιστολής προς τις αρμόδιες αρχές, απαιτώντας την αναστολή αορίστου χρόνου των αποφάσεων σφράγισης του Δήμου.

2. Την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που αφήνει εκτεθειμένους τους χώρους πολιτισμού.

3. Ατομικές και συλλογικές νομικές προσφυγές για να ανατραπεί το σχέδιο σφράγισης των χώρων το γρηγορότερο δυνατό.

4. Ανθρώπινη «αλυσίδα» και ανοιχτό κάλεσμα συμπαράστασης την Τρίτη 2 Απριλίου έξω από το Ακαδήμεια (8 π.μ. – 8 μ.μ.)

5. Συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 4 Απριλίου, 12μμ στο θέατρο OLVIO (Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7)».

Θέση ενάντια στο κλείσιμο παίρνει η «Ανοιχτή Πόλη»

Να ανασταλεί η απόφαση για το σφράγισμα 34 αθηναϊκών θεάτρων ζητεί η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της Αθήνας:

«θεωρεί ότι κανένα θέατρο δεν πρέπει να κλείσει. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν έχει ασχοληθεί με την επίλυση θεμάτων συγκεκριμένων θεατρικών χώρων, οι οποίοι είχαν σφραγιστεί ή αντιμετώπιζαν προβλήματα και υπήρξε θετική έκβαση και επαναλειτουργία τους. Το θέατρο ιστορικά φιλοξενείται σε πολύ διαφορετικούς χώρους, οι οποίοι δεν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις /προδιαγραφές που προβλέπουν σχετικοί νόμοι.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, ότι πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρξει αναστολή εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης που παρακωλύει τη συνέχεια της λειτουργίας των θεατρικών χώρων. Ζητάμε, σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων του θεάτρου που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, πέραν της αναστολής τα παρακάτω:

·Να υπάρξει ανανέωση και εκσυγχρονισμός του πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά στους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις και ο οποίος δεν καλύπτει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 ο οποίος εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά με τελευταία ανανέωση το 1957).

·Να επιτρέπονται παραστάσεις σε οποιοδήποτε χώρο με μόνη προϋπόθεση αυτός να πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας των συντελεστών της παράστασης και των θεατών (ασφάλεια από πυρκαγιά, σεισμό ή ανάλογη έκτακτη κατάσταση).

·Ζητάμε, επίσης, να δοθούν δημοτικοί και δημόσιοι χώροι, χωρίς οικονομικό αντίτιμο, για όλες τις ομάδες καλλιτεχνών που εξακολουθούν να δημιουργούν πολιτισμό και να συντηρούν τη βαθιά ανθρώπινη επικοινωνία, σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης και απομόνωσης του κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα