«Κλείδωσε» το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ

Στη νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ελήφθησαν οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο σκληρών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση με τους συνταξιούχους να κάθονται για άλλη μια φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη, αλλά και μια πιο light εκδοχή της εφεδρείας. Το τελικό σχέδιο θα παρουσιάσει ο Αντ. Σαμαράς

στους Ευρωπαίους ηγέτες.

Πιο αναλυτικά, το τελικό σχέδιο του πακέτου μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η κυβέρνηση «έκλεισε» σήμερα έπειτα από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, με τη συνολική επίπτωση που θα έχουν αυτά σε συντάξεις και επιδόματα να ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, η λίστα των μέτρων θα είναι ευέλικτη, θα μπορεί να γίνει επιλογή κάποιων και απόρριψη κάποιων άλλων με αντίστοιχη αλλαγή του οικονομικού αποτελέσματος, και θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στους Ευρωπαίους ηγέτες με τους οποίους θα έχει συναντήσεις το επόμενο διάστημα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η μεγάλη σφαγή, θα πραγματοποιηθεί σε μισθούς και συντάξεις με τις περικοπές να ξεκινούν από πολύ χαμηλά. 3% από τα 701 ευρώ έως και τα 1.000 ευρώ, 5% από τα 1.000 έως και τα 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Ένα δεύτερο σενάριο που έχει πιθανότητες εφαρμογής είναι το σενάριο που προβλέπει την περικοπή του κατά 2% των συντάξεων από τα 701 έως και τα 1.000 ευρώ, 3% από τα 1001 μέχρι και 1.300 ευρώ, 5% από τα 1.301 μέχρι και τα 1.600 ευρώ, 10% από τα 1.601 μέχρι και τα 2.000 ευρώ και 15% για τις συντάξεις από τα 2.001 ευρώ και πάνω.

Αντί της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 66 ή τα 67 χρόνια αποφασίστηκε η αύξηση των ετών στα οποία μπορεί κάποιος να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα από τα 15 χρόνια (4.500 ένσημα) στα 20 χρόνια που απαιτούν 6.000 ένσημα. Παράλληλα προβλέπεται η περικοπή του 35% της δεύτερης σύνταξης για όσους έχουν αυτό το προνόμιο.

Στο εφάπαξ σχεδιάζεται μείωση κατά 22,6% στο Δημόσιο. Στα ταμεία στα οποία θα αποδειχθεί ότι έδιναν εφάπαξ σημαντικά αυξημένο σε σχέση με τις εισφορές των εργαζομένων συγκεκριμένων κλάδων, οι μειώσεις αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στο 50%. Ο στόχος του μέτρου είναι να εξοικονομηθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ και πεδίο εφαρμογής για τις μεγάλες περικοπές θα είναι τα ευγενή ταμεία όπως αυτά των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

Τσεκούρι θα πέσει και στα οικογενειακά επιδόματα με πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ενώ εξίσου «άγριες» περικοπές θα υπάρξουν στην υγεία. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ακόμη και χωρίς ισοδύναμα μέτρα, με όπλο την ανάπτυξη που θα έφερνε στον τουρισμό καθυστερεί λόγω της τρόικας και μάλλον μεταφέρεται για το 2013.

Στο θέμα της εφεδρείας έχει διαμορφωθεί ένα ηπιότερο σενάρια που προβλέπει εφεδρεία για τρία χρόνια με το 65% του μισθού ενώ από το μέτρο θα εξαιρούνται όσοι έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και ο αριθμός αναμένεται να είναι μικρότερος, περίπου 35.000 και όχι 40.000 όπως υπολογιζόταν αρχικά. Α

Keywords
Τυχαία Θέματα