«Κούρεμα» ελληνικού χρέους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, το οποίο «προβλέπεται» καθώς «είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου», προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Ο υπουργός υπογράμμισε: «Έγινε κούρεμα.

Δεν ξέρω αν το αντιληφθήκατε. Έγινε κούρεμα 40 δισ., αναίμακτο, οι ίδιοι οι εταίροι μας ωθήθηκαν εκεί, γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Σας θυμίζω ότι, μετά τη δική μας διαπραγμάτευση, η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Δεκεμβρίου λέει ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, που, καλώς εχόντων των πραγμάτων θα το αποκτήσουμε φέτος, θα έχουμε και περαιτέρω κούρεμα».

Στη δευτερολογία του, ο υπουργός των Οικονομικών επισήμανε: «Το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, έχει και μια θετική διάσταση: Θα εξασφαλίσουμε πολύ νωρίτερα τα πλεονάσματα, που θα επέτρεπε στους εταίρους μας να μειώσουν περαιτέρω το χρέος μας. Έχετε αντιληφθεί πόσο μειώθηκε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών; Ότι φέτος πάμε για μηδενικό ισοζύγιο; Ότι ένα μεγάλο κομμάτι οφείλεται στη μείωση των τόκων από το κούρεμα αυτό; Το κούρεμα έχει γίνει. Άρα λοιπόν ουδέν κακόν αμιγές καλού. Θα γίνει και άλλο κούρεμα, προβλέπεται. Είναι στην απόφαση του Eurogroup του Δεκεμβρίου. Σας καλώ να τη διαβάσετε προσεκτικά».

Αναφορά έγινε και στους πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί το μεγάλο βάρος των μέτρων. Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων και αύξηση φόρων. «Μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όλοι οι συμπολίτες μας να νιώθουν το βάρος των μέτρων, που ψηφίστηκαν το Νοέμβριο αλλά πλέον γνωρίζουν ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που κλήθηκαν να σηκώσουν τόσο μεγάλο φορτίο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών, τη μείωση συντάξεων και την αύξηση φόρων», τα λόγια του κ. Στουρνάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα