Κουτρουμάνης: Η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης τόνισε πως «οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συζητήσουν καθαρά και με ειλικρίνεια, χωρίς να είναι αναγκαστικό να οδηγήσει ο διάλογος σε κατάργηση των κατώτατων μισθών ή της μείωσης και κατάργησης του 13ου-14ου μισθού».

«Αποτελεί πάγια θέση μου ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δεν επηρεάζεται από το ύψος του κατώτατου μισθού. Πρέπει να αποκτήσει η χώρα κουλτούρα επιχειρησιακών συμβάσεων και αν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει

προβλήματα θα μπορούσε να γίνει επιχειρησιακή συμφωνία με μείωση μισθών που δεν θα είναι κάτω από την εθνική συλλογική σύμβαση, με ταυτόχρονη διασφάλιση των θέσεων εργασίας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας «τα επιδόματα ανεργίας δεν θα μειωθούν, ενώ για τις επικουρικές προβλέπεται από τον νόμο αναδιάρθρωση των ταμείων και των συντάξεων, με βάση τις αναλογιστικές».

Όσον αφορά στα ελλείμματα των Ταμείων επισήμανε ότι «θα ενισχυθούν τα Ταμεία με δημόσια περιουσία για να αντικαταστήσουν τις απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων. Έτσι και αλλιώς τα περισσότερα ομόλογα των Ταμείων λήγουν μετά το 2016, οπότε υπάρχει χρόνος».

Προειδοποίησε πάντως, ότι τυχόν γενικευμένη μείωση μισθών θα δημιουργήσει προβλήματα και στα Ταμεία. Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης υπενθύμισε πως «την τελευταία τριετία έχουν μειωθεί κατά 400.000 οι ασφαλισμένοι, κάτι που προκαλεί μεγαλύτερες δυσχέρειες». «Αν η ύφεση δεν συνεχιστεί το 2013 και το 2014 δεν θα υπάρξει ζήτημα για τις κύριες συντάξεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα