Κουτρουμάνης: Το πάρτι στο ΙΚΑ τελείωσε

«Το πάρτι τελείωσε», τόνισε χαρακτηριστικά στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφερόμενος, εκτός των άλλων, στην υπόθεση του ΙΚΑ Καλλιθέας, όπου πρόσφατα αποκαλύφθηκε ζημία εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με το σκάνδαλο στο ΙΚΑ Καλλιθέας, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «το συγκεκριμένο

φαινόμενο δεν είναι το μόνο και μέσα από την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών το υπουργείο, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών είναι μόνο η αρχή».

Όσον αφορά στο σχέδιο δράσης του Ιδρύματος για το 2012, ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε, ότι «ήδη έχουμε καταφέρει να περιστείλουμε τις δαπάνες κατά 3,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλος του 2012 να φτάσει τα 4,5 δισ. ευρώ», αναφέροντας μάλιστα πως «εάν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών, τότε θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε κατά 30%».

«Οι συντάξεις έχουν διασφαλιστεί, παρά την αύξηση της ανεργίας. Βασική προϋπόθεση όμως για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια είναι να απομακρυνθεί η χώρα οριστικά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, να υπάρξει ανάπτυξη και υποχώρηση της ύφεσης, όπως προβλέπεται για μετά το 2013», σημείωσε στη συνέχεια.

Ο υπουργός, αναλύοντας την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, τόνισε πως «το δημόσιο χρηματοδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε ποσοστό πάνω από το 1/3 που είναι το ορθολογικό ποσοστό για ένα υγιές ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η αναλογία εργαζομένων και συνταξιούχων είναι 1/1, όταν θα έπρεπε να είναι 2,5/1».

Τέλος, σχετικά με την εισφοροδιαφυγή, ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε: «Ήδη από το 2000 έως το 2012 ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιχορηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία συνολικά με 154 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 40% των δαπανών τους, όταν το 45% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 15% των επιχειρήσεων δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα