Κράτος, ο μεγάλος ανυπόληπτος οφειλέτης...

Την εποχή που στην Ελλάδα η ιδιωτική οικονομία πληρώνει πανάκριβα την ανεπάρκεια του ελληνικού Δημοσίου και οι φόροι επιβάλλονται με ρυθμό πολυβόλου, το Ελληνικό Κράτος επιμένει να μην πληρώνει τις οφειλές του προς τον ιδιωτικό τομέα.

Υπομονή τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να πάρουν, έστω και μια μικρή προκαταβολή, από τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο.

Το συνολικό ποσό των οφειλών του δημοσίου

προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά σήμερα τα 7 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης είχε δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι με τα λεφτά της πρώτης δόσης του νέου δανείου θα εξοφληθεί ένα μέρος από τα χρέη του δημόσιου προς τις επιχειρήσεις.

Οι καιροί όμως είναι δύσκολοι και οι γραφειοκράτες του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν ότι η πρώτη δόση του νέου δανείου θα αξιοποιηθεί για τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού (φυσικά ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την ανταλλαγή των ομολόγων στα πλαίσια του PSI). Για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις θα αξιοποιηθούν οι πόροι από την δεύτερη δόση του νέου πακέτου στήριξης, η οποία θα εκταμιευτεί στον ερχόμενο Ιούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι η αποπληρωμή των χρεών του Κράτους προς τον Ιδιωτικό Τομέα δεν θα γίνει εφάπαξ αλλά σε δόσεις. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις από τις δόσεις του 2012, και άλλα 3,2 δισ. ευρώ το 2013.

Από την άλλη όμως πλευρά ενώ το Δημόσιο χρωστά σήμερα περισσότερα από 7 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, οι συλλήψεις για μη απόδοση φόρων συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα υπάρχουν και περιπτώσεις που οι οφειλές των ιδιωτών προέρχονται ακριβώς λόγω της αδυναμίας του Δημοσίου να εξοφλήσει προς αυτούς τα χρέη.

Ενώ το δημόσιο δεν εξοφλεί τα χρέη του προς τον ιδιωτικό τομέα, οι Εφορίες δεν δέχονται να εφαρμόσουν τον νόμο για το συμψηφισμό οφειλών, εγείροντας διάφορα επιχειρήματα και δικαιολογίες για την αποφυγή του συμψηφισμού, Αντίθετα οι Έφοροι προχωρούν σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με την οφειλή για την τριπλή έκτακτη εισφορά (φόρος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά στην περιουσία) και μάλιστα ερήμην του φορολογουμένου.

Το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις εφορίες να αφαιρούν το σύνολο της οφειλής για την τριπλή έκτακτη εισφορά του, προτού επιστρέψουν τον φόρο εισοδήματος, που αναμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι.

ΕΝΘΕΤΟ

Τα χρέη του Δημοσίου σε τρίτους

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το Δημόσιο οφείλει σε:

- Κατασκευαστικές εταιρείες. Το ποσό ανέρχεται περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλές των ΟΤΑ και των περιφερειών, καθώς και των ΔΕΚΟ.

-Εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ΦΠΑ ύψους περίπου1,5 δισ. ευρώ (αφορούν οφειλές του 2011). Μάλιστα η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη ανέφερε με ανακοίνωσή της ότι «σε συναντήσεις του ΠΣΕ με εκπροσώπους της τρόικας, κατέστη σαφές και έγινε αποδεκτή η π

Keywords
Τυχαία Θέματα