Κροατία φωτιές 2023: Μάχη με τις φλόγες στο νησί Τσιόβο

Εκατόν πενήντα πυροσβέστες, με την υποστήριξη αεροσκαφών, κατέβαλαν προσπάθειες χθες Πέμπτη (27/7) να ελέγξουν πυρκαγιά στην Κροατία, σε δασική έκταση σε κροατικό νησί, τη δεύτερη στις ακτές της βαλκανικής χώρας στην Αδριατική αυτή την εβδομάδα. Ισχυροί άνεμοι περιέπλεξαν την επιχείρηση στο Τσιόβο, κοντά στο Σπλιτ, τουριστική πόλη, πάντως δεν απειλούνται κατοικίες, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Έξι πυροσβεστικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιχειρήσεις χθες. Άλλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε κοντά στην

μεσαιωνική πόλη Ντουμπρόβνικ, τουριστικό μαγνήτη, στις αρχές της εβδομάδας, τέθηκε υπό έλεγχο προχθές Τετάρτη.

Hırvatistan’ın Ciovo adasında çıkan orman yangını yerleşim birimlerini sardı.

Ada halkının bölgeden tahliye edildiği belirtildi. pic.twitter.com/w7ppflKtBg

— TRHaber (@trhaber_com) July 27, 2023

Η φωτιά στο Ντουμπρόβνικ

Πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν δύσκολη μάχη για να περιορίσουν πυρκαγιά που εξαπλωνόταν σε περιοχή νότια της Ντουμπρόβνικ, στις ακτές της Κροατίας στην Αδριατική, καθώς ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν αεροσκάφη να επιχειρήσουν κι αναφέρθηκαν εκρήξεις ναρκών. Νότιοι άνεμοι που μοιάζουν με «τυφώνα» στο καντόνι Ντουμπρόβνικ-Νερέτβα ενίσχυσαν «εκτεταμένη» πυρκαγιά σε περιοχή της υπαίθρου στην κοινότητα Ντουμπρόβνικ Πλατ, κατά την ένωση πυροσβεστών της Κροατίας. Η περιοχή απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από τη μεσαιωνική πόλη, κορυφαίο τουριστικό προορισμό στην Κροατία.

Pimeys paljasti karusti, ettei maastopaloa saatu päivässä sammutettua. #Dubrovnik pic.twitter.com/lZQaz9bznf

— Sanna Rauhansalo (@SannaRauhansalo) July 25, 2023

Σε κλοιό ολόκληρη η νότια Ευρώπη

Οι ισχυροί άνεμοι και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σχηματίζουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ που απειλεί ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Στην Κροατία, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια τεράστια φωτιά που ξέσπασε κοντά στο γεμάτο με τουρίστες Ντουμπρόβνικ. Στο Κεσκάις της Πορτογαλίας, επίσης σημαντικό τουριστικό προορισμό, οι αρχές προχώρησαν σε προληπτικές εκκενώσεις λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στο εθνικό πάρκο της περιοχής. Πάνω από 600 πυροσβέστες επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης. Πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στο ισπανικό νησί Γκραν Κανάρια κατέκαψε δάσος και απείλησε οικισμούς, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν εκατοντάδες κάτοικοι για προληπτικούς λόγους. Την Τετάρτη η εικόνα ήταν βελτιωμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα