Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/12: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 23/12: Σήμερα ανακοινώθηκαν 937 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. 5267 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39198 (29.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

495 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.6%,

των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 832 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 62 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4402 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1776 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Οι πρώτες εικόνες από το εμβολιαστικό κέντρο στο Ίλιον

Έτοιμα είναι και τρία κέντρα εμβολιασμού για την προστασία από τον κορονοϊό. Εκεί, σε λίγες ημέρες θα περιμένουν τους πρώτους που θα δεχτούν το εμβόλιο. Τα τρία κέντρα εμβολιασμού βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Ιλίου και έχουν πλέον εξοπλιστεί, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε δυο βάρδιες πρωί και απόγευμα, αφού προηγουμένως οι πολίτες θα έχουν κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού τους. Αμέσως μετά τον εμβολιασμό, θα γίνεται και η ηλεκτρονική καταγραφή της πράξης. Ο πολίτης που θα έχει εμβολιαστεί όμως δεν θα φεύγει αμέσως. Θα οδηγείται σε ένα δωμάτιο, όπου θα συμπληρώνει ένα ερωτηματολόγιο, ενώ θα παρακολουθείται για τουλάχιστον 15 λεπτά μη τυχόν υπάρξει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο.

Η αναμονή θα είναι σύντομη και θα έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τυχόν συμπτώματα όπως κεφαλαλγία, κόπωση και μυϊκός πόνος.  Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία, τότε ο πολίτης θα μπορεί να κλείσει και το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δόση η οποία αναμένεται να είναι μέσα στις επόμενες περίπου 20 ημέρες από τον πρώτο εμβολιασμό.

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός: Το ραντεβού

Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού μέσω ψηφιακής πλατφόρμας και μετά από την επεξεργασία του αιτήματός τους, θα λαμβάνουν τις ημερομηνίες του ραντεβού τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο. Θα υπάρχουν, ωστόσο, και φυσικά σημεία εξυπηρέτησης πολιτών, για όσους δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Τα πρώτα εμβόλια αναμένονται στην Ελλάδα το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και μόλις μια ημέρα αργότερα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Πρώτοι θα εμβολιαστούν, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μια νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος ενώ σειρά θα πάρει και ο ίδιος.

Το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως στην κορυφή της λίστας των εμβολιασμών βρίσκονται οι υγειονομικοί ενώ ακολουθούν ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένοι, γηροκομεία και ειδικές δομές και στη συνέχεια ο υπόλοιπος πληθυσμός. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου θα γίνουν σε εργαζόμενους από πέντε νοσοκομεία αναφοράς στη Θεσσαλονίκη ενώ αμέσως μετά στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στη διεύθυνση emvolio.gov.gr με στόχο την ενημέρωση -προς το παρόν- και την οργάνωση για τη διαδικασία εμβολιασμού.

Γιορτές με αυστηρά μέτρα κι εντατικούς ελέγχους

Κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού, με εκτεταμένους κι εντατικούς ελέγχους, περιορισμένο αριθμό ατόμων στα ρεβεγιόν και χωρίς κάλαντα θα εορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά η τήρηση ή μη των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν την Πρωτοχρονιά. Όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες στο γιορτινό τραπέζι επιτρέπεται να συγκεντρωθούν έως 9 άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους να απευθύνουν συστάσεις για περιορισμένες επαφές στην διάρκεια των εορτών και ρεβεγιόν και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με τα ίδια άτομα.

Αποστολή SMS και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η μετακίνηση της ημέρες των εορτών για τη μετάβαση στα ρεβεγιόν θα γίνεται με αποστολή μηνύματος στο 13033 του κωδικού 6. Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διευκρίνισε επίσης σήμερα πως οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάλεσε τους πολίτες να οπλιστούν με υπομονή και να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Στη συντριπτική πλειοψηφία τηρούνται τα μέτρα, διαπίστωσε ο Λευτέρης Οικονόμου, επικαλούμενος το ποσοστό των παραβάσεων που βεβαιώνονται κατά τους ελέγχους που διενεργούνται. Προανήγγειλε πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί. Σε ό,τι αφορά τον εκκλησιασμό των πιστών, αυτός είπε ότι πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων στους Ιερούς Ναούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα