Λιώνουν ταχύτερα οι πάγοι της Ανταρκτικής

Οι πάγοι της Ανταρκτικής Χερσονήσου λιώνουν ταχύτερα από κάθε άλλη φορά την τελευταία χιλιετία κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με επιστήμονες από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Η Ανταρκτική Χερσόνησος είναι η μεγαλύτερη και ψηλότερη στην ήπειρο της Ανταρκτικής και τις τελευταίες δεκαετίες, οι ρυθμοί της τήξης αυξάνονται, δεδομένου ότι μέσα σε μισό αιώνα η θερμοκρασία έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με κάθε άλλη περιοχή του νοτίου

ημισφαιρίου και πενταπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Νέριλι Έιμπραμ και η ομάδα της μελέτησαν πυρήνα πάγου, τον οποίο συνέλεξαν από βάθος 364 μέτρων στη νήσο Τζέιμς Ρος, προκειμένου να συγκρίνουν τα σημερινά επίπεδα τήξης λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές θερμοκρασίας του παρελθόντος. Έτσι ανακάλυψαν ότι, αν και η θερμοκρασία έχει ανεβεί κατά 1,6 βαθμό Κελσίου μέσα σε 600 χρόνια, οι ρυθμοί τήξης αυξήθηκαν έως και 10 φορές τον τελευταίο μισό αιώνα.

«Αυτό αποτελεί οπωσδήποτε ένδειξη ότι το κλίμα και το περιβάλλον αλλάζουν σε αυτήν την τοποθεσία της Ανταρκτικής», τόνισε. «Μόλις το κλίμα φθάσει στο επίπεδο, όπου αρχίζει να ξεπερνά τους 0 βαθμούς Κελσίου, η τήξη που θα προκληθεί θα είναι πολύ ευαίσθητη σε κάθε περαιτέρω αύξηση θερμοκρασίας», συμπλήρωσε η ερευνήτρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα