Λύσεις για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων

Με ταχείς ρυθμούς, όπως γράφει στο ρεπορτάζ της στο ΚΕΡΔΟΣ η καλή συνάδελφος Εύη Παπαδοσηφάκη, επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας ιδιαίτερα των μικρομεσαίων τόσο με το Ταμείο Δανειοδοτήσεων όσο και με ένα πρόγραμμα εγγυητικών επιστολών ελληνικών τραπεζών υπέρ των επιχειρήσεων προς ιδιώτες προμηθευτές, πελάτες τους κ.λπ.

Δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση

εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες από την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, για να συνεπενδύσουν ίδια κεφάλαια από κοινού με κεφάλαια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με σκοπό τη δημιουργία και χρηματοδότηση Ταμείου Δανειοδότησης για την παροχή δανείων επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού και δανείων επενδυτικού σκοπού) στις ελληνικές επιχειρήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Όπως αναφέρει η πρόσκληση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), ως ενδεικτική προθεσμία υποβολής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίζεται η 4η Μαρτίου 2013.

Επισημαίνεται ότι μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για προσχώρηση σε συνεργασία και ενώσεις ή κοινοπραξίες που τουλάχιστον ένα από τα μέλη της είναι αδειοδοτημένο πιστωτικό ίδρυμα ή αμιγής πιστωτικός συνεταιρισμός, και τα οποία διαθέτουν, αθροιστικά, ένα τουλάχιστον υποκατάστημα σε κάποια από τις 13 γεωγραφικές περιφέρειες της ελληνικής επικράτειας και το παραπάνω μέλος ορίζεται ως αρμόδιο για τον συντονισμό της συνεργασίας της ένωσης ή κοινοπραξίας που συμβάλλεται με την ΕΤΕΑΝ ΑΕ, καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης της δράσης.

«Επιλέξιμες επιχειρήσεις» νοούνται οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είναι υφιστάμενες ή υπό ίδρυση σε όλη τη χώρα (προβλέπονται εξαιρέσεις) και θα συσταθεί Ταμείο Δανειοδοτήσεων - ως χωριστή χρηματοδοτική μονάδα - με ίδια κεφάλαια του Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού και του ΕΤΕΑΝ, με σκοπό την παροχή δανείων επιχειρηματικής ανάπτυξης (κεφαλαίων κίνησης ειδικού σκοπού).

Το ΤΕΠΙΧ προτίθεται να συνεπενδύσει 225 εκατ. ευρώ με τον/τους υποψήφιο/ους που θα επιλεχθούν για τη δημιουργία Ταμείου Δανειοδοτήσεων «ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική επανεκκίνηση» (μέσο χρηματοοικονομικής τεχνικής). Η συμμετοχή του/των υποψηφίου/ων θα είναι με ίδια κεφάλαια και ίσα με το προσφερόμενο από το ΤΕΠΙΧ κεφάλαιο, ώστε να επιτυγχάνεται σχέση συμμετοχής ένα προς ένα (1:1), δηλαδή ΤΕΠΙΧ 1: «Χρηματοπιστωτικός Οργανισμός» 1. Παραδείγματος χάριν, αν ένας υποψήφιος συμμετέχει με 1 εκατ. ευρώ, τότε το Ταμείο Δανειοδοτήσεων «ΤΕΠΙΧ - Επιχειρηματική επανεκκίνηση» θα συμμετέχει με 1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, σύνολο συνεπενδυόμενων κεφαλαίων 2 εκατ. ευρώ.

Οι συνεργαζόμενες τράπεζες του προγράμματος εγγυητικών επιστολών

Δώδεκα είναι οι συνεργαζόμενες τράπεζες του προγράμματος εγγυητικών επιστολών του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Παροχή εγγυήσεων της ΕΤΕΑΝ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι τράπεζες και απευθύνονται στους προμηθευτές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χωρίς τη χρήση κεφαλαίων. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΤΕΑΝ οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι: Eurobank, Εμπορική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, Εθνική Τράπεζα, Alpha Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και Probank.

Το πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών, αφορά επιχειρήσεις που είναι νεοσύστατες με έδρα στην Ελλάδα και απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις νεοσύστατες στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 250 εργαζομένους - ΕΜΕ και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις νεοσύστατες ΜΜΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ ή το σύνολο του ετησίου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.

Η ΕΤΕΑΝ ΑΕ εγγυάται χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών συγκεκριμένου ύψους, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ και ανώτερο των 150.000 ευρώ ανά ΜΜΕ. Το ανώτατο ποσό των 150.000 ευρώ μπορεί να εξαντληθεί με την υποβολή και έγκριση μίας αίτησης για εγγυημένο χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών 150.000 ευρώ ή έως τριών αιτήσεων εγγυημένων χαρτοφυλακίων εγγυητικών επιστολών ίδιου συνολικού ύψους, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και εφόσον ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος δεν έχει εξαντληθεί. Η κάθε επιχείρηση μπορεί να συνεργάζεται μόνο με μία τράπεζα.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ εγγυήσεις, καλύπτοντας εγγυητικές επιστολές συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ και το ποσοστό κάλυψης εγγύησης ανέρχεται σε 50% ενώ η προμήθεια προκαταβάλλεται κατά την ενεργοποίηση της εγγύησης και ανέρχεται σε 0,5% ετησίως επί του ύψους του χαρτοφυλακίου εγγυητικών επιστολών.

Keywords
Τυχαία Θέματα