«Μαχαίρι» στους μισθούς των εμποροϋπαλλήλων

Σε νέα κλαδική σύμβαση, η οποία προβλέπει μείωση 6,7% στους μισθούς των εργαζομένων στο εμπόριο, κατέληξαν εργοδότες και εμποροϋπάλληλοι. Ο βασικός μισθός των εμποροϋπαλλήλων θα μειωθεί στα 860 €, έναντι 918 €, που ήταν μέχρι σήμερα.

Η αρχική πρόταση από πλευράς εργοδοτικών οργανώσεων περιελάμβανε τον επαναπροσδιορισμό του μισθού των εργαζομένων στα 815 € από 918 € και το «πάγωμα» αυτού σε σταθερά επίπεδα, μέχρι η οικονομία να επανακάμψει. Αυτό που επετεύχθη ήταν να υπογραφεί κλαδική σύμβαση εμπορίου, η οποία θα αποτρέψει

με τη λήξη του χρόνου της μετενέργειας να υπάρξουν ανεξέλεγκτες μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της ‘Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος’ τονίζει ότι «μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις μηνών, έναν δύσκολο αγώνα να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην ελεύθερη πτώση των μισθών 20-50% μέσω των εκβιαστικών ατομικών συμβάσεων που γενικευμένα προωθούν οι εργοδότες, αλλά και τις ασφυκτικές προθεσμίες της λήξης των Σ.Σ.Ε. και της μετενέργειας, αποφάσισε να προχωρήσει στην τελική διαπραγμάτευση και υπογραφή μιας ευρύτερης εθνικής συμφωνίας και κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας έχοντας και τη γραπτή εξουσιοδότηση και σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των σωματείων - μελών της με τα εξής χαρακτηριστικά:
• Οι μισθοί των εργαζομένων να οριστούν με βάση την τελευταία κηρυχθείσα ως υποχρεωτική συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου το 2009 και της οποίας η εφαρμογή σε σχέση με τη σημερινή μη υποχρεωτική ΣΣΕ έχει τις μικρότερες δυνατές απώλειες που δεν υπερβαίνουν το 5-6% για όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων.
• Να διατηρηθούν ανεξαιρέτως όλα τα επιδόματα, οι παροχές και οι θεσμικές ρυθμίσεις όλων των προηγούμενων ΣΣΕ, απέναντι στην επιταγή της τρόικας για κατάργησή τους.
• Τη διατήρηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων προϋπηρεσίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα