Μαργκότ Χόνεκερ: Ηλίθιοι αυτοί που σκοτώθηκαν προσπαθώντας να περάσουν το Τείχος του Βερολίνου

Η Μαργκότ Χόνεκερ, χήρα του Έριχ Χόνεκερ, ηγέτη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, χαρακτήρισε σε συνέντευξή της «ηλίθιους» τους 136 ανθρώπους που σκοτώθηκαν σκαρφαλώνοντας στο Τείχος του Βερολίνου κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου για να περάσουν στη Δυτική Γερμανία. Η Χόνεκερ, που πλέον ζει στη Χιλή, είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD ότι τόσο η ίδια όσο και άλλοι Ανατολικογερμανοί ηγέτες δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν στη Δύση πηδώντας το Τείχος, αφού δεκάδες ήταν αυτοί που σκοτώθηκαν

ενώ το προσπαθούσαν.

«Το ερώτημα που πάντα μας απασχολούσε ήταν: γιατί το ρίσκαρε; Γιατί; Δεν υπήρχε ανάγκη να το κάνει, δεν ήταν ανάγκη να σκαρφαλώσει στο Τείχος. Είναι σίγουρα πικρό που πλήρωσαν με τη ζωή τους αυτήν την ηλιθιότητα. Δεν υπήρχε ανάγκη να σκαρφαλώσουν στο Τείχος», επέμεινε. «Δεν υπήρχε άμεση εντολή να τους πυροβολούν στην Ανατολική Γερμανία αλλά ένας κώδικας για τη χρήση των όπλων, που δεν διέφερε απ' ότι γίνεται σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έριχ Χόνεκερ αναγκάστηκε να παραιτηθεί λίγο προτού πέσει το Τείχος, στις 9 Νοεμβρίου 1989. Το 1991, μετά την ένωση της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία, το ζευγάρι έφυγε στη Μόσχα για να αποφύγει την ποινική δίωξη, αλλά έφυγαν και από εκεί με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Εκδόθηκαν τελικά στη Γερμανία το 1992, όπου ο Έριχ Χόνεκερ κατηγορήθηκε για εγκλήματα που διέπραξε κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ωστόσο το 1993 ασθένησε από καρκίνο στο ήπαρ, αφέθηκε ελεύθερος και μετοίκησε στο Σαντιάγο της Χιλής.

Πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα