Μαρόκο σεισμός: Μωρό γεννήθηκε λεπτά πριν την ισχυρή δόνηση – Δραματικές οι πρώτες ώρες του

Η Khadija γέννησε λεπτά πριν τον ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής και το πρώτο σπίτι του μωρού, που δεν έχει ακόμα όνομα, είναι μία σκηνή. Γέννησε σε νοσοκομείο του Μαρακές, μετά τον σεισμό στο Μαρόκο, αλλά αναγκάστηκε να πάρει το βρέφος και να φύγει λίγο μετά, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε δομική αστάθεια, ωστόσο υπήρχαν φόβοι για τους μετασεισμούς.  «Μας είπαν πως πρέπει να φύγουμε λόγω του φόβου μετασεισμών» είπε η μητέρα στο BBC. Μαζί με τον σύζυγό της, πήραν το μωρό από το

νοσοκομείο, προσπάθησαν να βρουν ένα ταξί για να πάνε σπίτι τους, αλλά στη διαδρομή ενημερώθηκαν πως οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.

Δεν είχαν τρόπο να φτάσουν μέχρι το σπίτι τους στο Ταντάρτ, περίπου 65 χιλιόμετρα από το Μαρακές, και κατέφυγαν σε μία σκηνή, σε πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ασνί από τους πληγέντες.  «Δεν έχω λάβει καμία βοήθεια από τις αρχές» κατήγγειλε, κρατώντας το παιδί της αγκαλιά.  «Ζητήσαμε από τον κόσμο κουβέρτες για να έχουμε κάτι να σκεπαστούμε. Έχουμε μόνο τον θεό».  Από το Σάββατο, έχουν καταφέρει να προμηθευτούν τα πολύ βασικά και είναι χαρακτηριστικό πως έχουν μόνο μια αλλαξιά ρούχα για το μωρό.  Φίλοι τούς ενημέρωσαν πως το σπίτι τους έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν έχουν ιδέα εάν είναι ακόμα κατοικήσιμο.

Σεισμός στο Μαρόκο: Ξεχειλίζει η οργή

Στις κοντινές, από της Khadija, σκηνές είναι έκδηλο το αίσθημα οργής των σεισμοπαθών. Η βοήθεια που παρέχεται από τις αρχές είναι ελάχιστη και πολλές περιοχές παραμένουν απολύτως απομονωμένες.  «Δεν έχουμε φαγητό, δεν έχουμε ψωμί, ούτε λαχανικά. Δεν έχουμε τίποτα» είπε εξαγριωμένος κάτοικος, προσεγγίζοντας δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ στο χωριό Ασνί.  «Δεν ήρθε κανείς, δεν έχουμε τίποτα. Έχουμε μόνο τον θεό και τον βασιλιά» συμπλήρωσε ο ίδιος, ενημερώνοντας πως έχει μείνει στο δρόμο με τα τέσσερα παιδιά του.

Το σπίτι του στέκει ακόμη όρθιο, αλλά οι τοίχοι έχουν υποστεί σημαντικές ρωγμές και φοβάται πολύ να μείνει μέσα.  Η οικογένειά του κατάφερε να πάρει μερικά προσωπικά αντικείμενα, αλλά δεν συζητείται η πιθανότητα επιστροφής. Η οργή των πληγέντων είναι τέτοια, που μερίδα αυτών ξέσπασε σε ρεπόρτερ, ο οποίος χρειάστηκε τη βοήθεια της αστυνομίας για να σωθεί.  «Δεν έχω κανένα μέσο να ξαναφτιάξω το σπίτι μου» είπε άλλος κάτοικος. «Αυτή τη στιγμή, βοηθούν μόνο οι ντόπιοι».

Με πληροφορίες από BBC
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαρόκο, Μωρό, – Δραματικές,maroko, moro, – dramatikes