‘Μαύρη’ επέτειος για την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα

Σαν σήμερα στις 6 Αυγούστου του 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση στην ανθρώπινη ιστορία, ο βομβαρδισμός της πόλης της Χιροσίμα από τις ‘Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής(Η.Π.Α.)’ λίγο πριν τη λήξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Πριν 67 χρόνια πραγματοποιήθηκε η ρίψη της βόμβας ‘Little boy’, τύπου ουρανίου 235, γεγονός που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τη ρίψη έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της αεροπορίας στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, «Ένολα Γκαίυ». Χαρακτηριστικό

είναι ότι το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.

Η Χιροσίμα μετατράπηκε σε συντρίμμια και υπολογίζεται ότι επιτόπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολλοί ήταν και αυτοί που πέθαναν λίγο αργότερα ή υπέστησαν βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας.

Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Η.Π.Α. έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Έξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα