Μέχρι τις 13 Μαΐου ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις

Εάν μέχρι τις 13 Μαΐου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν έχουν υπογράψει κλαδικές συμβάσεις εργασίας, τότε από την επόμενη ημέρα δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να προχωρήσει σε μειώσεις μισθού δίχως τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα ωριμάνσεων, επικινδυνότητας, σπουδών, τέκνων κ.λπ. Όλα αυτά περιέχονται σε ερμηνευτική εγκύκλιο,

που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας που έχουν λήξει δίδεται τρίμηνη προθεσμία, προκειμένου να επαναδιαπραγματευθούν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες μισθοί έτσι όπως έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Μετά τη λήξη του τριμήνου - στις 14 Μαΐου - και εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα σύμβαση, παύουν να ισχύουν οι υφιστάμενες αμοιβές και προσαρμόζονται μονομερώς στο κλιμάκιο της κλαδικής σύμβασης συν τα εξής επιδόματα, εφόσον υπάρχουν: ωρίμανσης, σπουδών, τέκνων και επικινδύνου εργασίας.

Εάν υπάρξουν νέες κλαδικές συμβάσεις μπορούν να διαπραγματευθούν υψηλότερες αμοιβές, ενώ οι ατομικές συμβάσεις έχουν ως αφετηρία των κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα