Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ζητήσει η κυβέρνηση

Ξεκίνησε σήμερα ο κύκλος επαφών και συσκέψεων του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλείς της τρόικας Κ. Μαζούχ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), Μ. Μορς (Κομισιόν) και Μ. Φλάναγκαν (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) χωρίς βέβαια να υπάρξουν κάποιες αποφάσεις καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αποκτήσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός όλων των άλλων θεμάτων που υπάρχουν στην ατζέντα των συσκέψεων, η κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση και του

Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή και θα είναι και από τα θέματα που θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα ο πρωθυπουργός, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι κάτι που θα συμβάλει στην ενίσχυση της κατανάλωσης και στην αύξηση των εσόδων.

Το υπουργείο Τουρισμού ήδη καταρτίζει μελέτη, με στόχο -όπως χαρακτηριστικά τόνισε η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη στο MEGA, «να δείξουμε ότι όχι απλώς δεν θα μειωθούν τα έσοδα, αλλά ενδέχεται και να αυξηθούν με την επιπλέον κατανάλωση που πιστεύουμε ότι θα υπάρχει και να δημιουργηθούν βεβαίως και θέσεις εργασίας που είναι το μεγάλο ζητούμενο».

Της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της αγοράς που είναι σε γνώση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία μέσα σε 1,5 χρόνο ο τζίρος στις επιχειρήσεις εστίασης μειώθηκε κατά 40%, τα λουκέτα έφτασαν τις 4.000 και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 30.000, ενώ οι προβλέψεις για το 2013 είναι το ίδιο δυσμενείς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα θα τεθεί και το θέμα του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο, καθώς ο αυξημένος φόρος έχει εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή στο θέρμανσης και έχει μειώσει δραματικά την κατανάλωση. Μάλιστα, όπως δηλώνει στο MEGA ο πρόεδρος των Εμπόρων Υγρών Καυσίμων Αττικής Γιώργος Ασματογλου, τον τελευταίο χρόνο έχουν κλείσει 1.000 πρατήρια.

Επιπρόσθετα, προς συζήτηση αναμένεται να τεθεί και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στα ακίνητα, καθώς η αγορά είναι «παγωμένη». Όπως, άλλωστε, αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στα «Νέα», στην κυβέρνηση εξετάζουν «τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δραστηριοτήτων της χώρας», με δεδομένο -όπως λέει- ότι «οι σημερινοί συντελεστές είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα