Μέσω ΕΣΠΑ η αναβάθμιση της Αθήνας

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης της Αθήνας εξήγγειλε την Τετάρτη ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Καμίνης.

Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους μέσω του ΕΣΠΑ και θα κινηθεί σε πέντε άξονες: ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναζωογόνηση του αστικού ιστού διαχείριση της κοινωνικής κρίσης και διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του ίδιου του προγράμματος.

Ο αρχικός προϋπολογισμός

του προγράμματος αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ ενώ στόχος του δήμου είναι η εφαρμογή 10ετούς προγράμματος με χρηματοδότηση απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 1,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία του, ο κ. Καμίνης ανέφερε:

«Η Αθήνα σήμερα χρειάζεται ολοκληρωμένες λύσεις. Έχει ανάγκη από ένα μεγάλο σχέδιο για την ανασυγκρότησή της… Με το Σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας η Αθήνα αυτονομείται και υλοποιεί για πρώτη φορά, και όχι μόνο στην Ελλάδα, μια πρωτοποριακή και καινοτόμο τομή για την αξιοποίηση και τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ. Η ευθύνη της διαχείρισης είναι δική μας, με την αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Δήμου σε "Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης Έργων". Ο αρχικός προϋπολογισμός του αναπτυξιακού αυτού προγράμματος είναι 120εκ ευρώ. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί στους εξής 5 άξονες :

- Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας,

- Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,

- Αναζωογόνηση (Regeneration) του αστικού ιστού,

- Διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,

- Διασφάλιση της εφαρμογής και βιωσιμότητας του Προγράμματος.

Αυτά είναι το πρώτο βήμα. Πέρα από τις δράσεις υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ώστε να ωριμάσει προς υλοποίηση ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της Πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πόρους ύψους €1,5 δις για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014 – 2020). Ήδη έως το τέλος του έτους θα έχουν δημοπρατηθεί τεχνικά έργα ύψους 72 εκ ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν 1.000 θέσεις εργασίας. Ήδη εντός του μήνα δημοπρατούνται έργα ύψους 30 εκ. ευρώ.

Η Αθήνα θα γίνει πόλη κοινωνικής αλληλεγγύης, συνάμα πρωτεύουσα στην Ανάπτυξη. Θέλουμε η Πρωτεύουσα να αποτελέσει ηγεμονικό παράδειγμα εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση.»

Keywords
Τυχαία Θέματα