Μετανάστες με «ζεστό» χρήμα

-Το τρίτο τρίμηνο του 2011 η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1%, όταν σύμφωνα με τους εμπόρους η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες...

Οι Έλληνες δεν καταναλώνουν πια. Η οικονομική κρίση στην αρχή τους είχε φοβίσει, τώρα τους έχει κυριολεκτικά «απογυμνώσει» οικονομικά. Όσοι διαθέτουν χρήματα, είναι χρήματα «αέρας», δηλαδή επιταγές που δεν μπορούν να εισπραχθούν ή χρήματα που τους οφείλονται, αλλά δεν μπορούν να τα πάρουν.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Έτσι η αγορά κινείται, όσο κινείται, με τα χρήματα των… αλλοδαπών.

Με αυτά των οικονομικών μεταναστών δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια εργάστηκαν στη χώρα σε πόστα που πληρώνονται με «ζεστό» χρήμα, που σημαίνει με ρευστό. Ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών «βγήκε» στο εξωτερικό, αφού είτε τα έστειλαν στις οικογένειές τους, είτε έχτισαν κάποιο σπίτι στην πατρίδα. Με τα υπόλοιπα καταφέρνουν να επιβιώνουν στην Ελλάδα της κρίσης.

Συγκρατούν τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης

Το τρίτο τρίμηνο του 2011 η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2010. Σύμφωνα με τους εμπόρους, η πτώση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχαν οι μετανάστες. «Αυτοί που σήμερα κινούν, έστω και λίγο την αγορά, είναι οι λεγόμενοι εμιγκρέδες, οι οικονομικοί μετανάστες, που ήρθαν στη χώρα από τα Βαλκάνια πριν από 20 χρόνια και εντάχθηκαν στην κοινωνία μας», αναφέρει στην «Αττική Περιφέρεια» ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Γεώργιος Ζησιμάτος, ενώ συνεχίζοντας επισημαίνει πως «πρόκειται για Αλβανούς, Ρώσους ή Πολωνούς. Ειδικά οι Ρώσοι συντηρούν αυτή τη στιγμή την αγορά των ανατολικών προαστίων, από τη Γλυφάδα μέχρι και τη Βούλα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πάντα συντηρητικοί καταναλωτές και αυτή ήταν η μεγάλη τους διαφορά με τους Έλληνες, που ψώνιζαν πολλά και ακριβά πράγματα, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες και λαμβάνοντας δάνεια. Οι μετανάστες προμηθεύονταν πάντα μόνο τα απαραίτητα. Αυτό δεν έχει αλλάξει, όμως οι Έλληνες έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί από την αγορά και για αυτό οι ξένοι είναι αυτοί που τώρα φαίνονται ως οι μοναδικοί καταναλωτές».

Δίνουν «ανάσα» στα… ταξιδιωτικά γραφεία

Ένα μικρό…φρενάρισμα στην οικονομική κατρακύλα προσφέρουν και στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες καταγράφουν πτώση έως και 50%. Όπως μας δήλωσε ο κ. Σπύρος Γκίνης, «από τις μεταφορές των μεταναστών δεν θα σωθεί ο κλάδος, όμως υπάρχει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1-2%, το οποίο είτε ταξιδεύει προς την πατρίδα του μία με δύο φορές τον χρόνο, είτε χρηματοδοτεί την επίσκεψη κάποιου συγγενούς από τη χώρα προέλευσης στη χώρα μας».

Εξάγουν, αλλά και…εισάγουν χρήμα

Ένα παράδοξο καταγράφεται με τους οικονομικούς μετανάστες που προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων. Ενώ, όπως είναι και αναμενόμενο, εξάγουν χρήμα, το οποίο στέλνουν σε συγγενείς στην πατρίδα ή το επενδύουν σε ακίνητα εκεί, κατά έναν περίεργο τρόπο στέλνουν χρήμα και μέσα στη χώρα μας. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων αυτώ

Keywords
Τυχαία Θέματα