Μετρητά… τέλος, με κάρτες όλες οι συναλλαγές

Mε «σύστημα Βραζιλίας» θα επιτεθεί στη φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών. Σκοπός του Γιώργου Μαυραγάνη να «ζαλίσει» με πολλές ντρίπλες τη φοροδιαφυγή για να μην επιβάλει άλλους φόρους. Δεν υπάρχει χρόνος ούτε περιθώρια για ημίμετρα. Η πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα πρέπει να αρχίσει από αύριο το πρωί. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι ΟΛΕΣ οι οικονομικές συναλλαγές στην Ελλάδα να καταγράφονται και να φορολογούνται αυτοστιγμή. Τα μετρητά θα

χρησιμοποιούνται μόνο για συναλλαγές μικρότερες των 200 ευρώ.

Πριν την εφαρμογή αυτού του αυστηρότατου μέτρου, που κυριολεκτικά φέρνει επανάσταση στα ελληνικά συναλλακτικά ήθη, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης θα θεσπίσει ειδικά κίνητρα, ώστε οι πολίτες να χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ακόμη και για τις πιο μικρές συναλλαγές. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, που θα προτείνει λύσεις και ιδέες για το πώς θα εφαρμοστούν. Ο Γ. Μαυραγάνης θέλει να εφαρμόσει το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών της… μακρινής Βραζιλίας, όπου στο τέλος κάθε μήνα όσοι καταναλωτές χρησιμοποιούν κάρτα για τις συναλλαγές τους μετέχουν σε κλήρωση με πλούσια «δώρα», που τους προσφέρει το δημόσιο από τα έσοδα που συλλέγει από ΦΠΑ.

Ο πραγματικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι πλέον ο ΦΠΑ να μην περνά καθόλου από τα χέρια του λιανέμπορου. Τα έσοδα από την πώληση μέσω πιστωτικής θα μπαίνουν απευθείας σε ειδικό εταιρικό λογαριασμό στην τράπεζα. H τράπεζα θα μαζεύει τις εισπράξεις και «θα κάνει ταμείο», φροντίζοντας να δεσμεύει αυτομάτως το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις της επιχείρησης. Θα αποδίδει στον πελάτη της μόνο το καθαρό ποσό χωρίς ΦΠΑ και στο τέλος θα στέλνει και τα στοιχεία αυτά στο υπουργείο Οικονομικών για να γίνεται αυτόματα και η δήλωση ΦΠΑ χωρίς την παρέμβαση του εμπόρου.

Το σχέδιο αυτό το έχει προτείνει στην κυβέρνηση και η ομάδα του Χορστ Ραιχενμπαχ. Σύμφωνα με την εισήγηση, σε κάθε συναλλαγή μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών ή επιταγών, η τράπεζα θα παρακρατά το ΦΠΑ και θα τον αποδίδει απευθείας στο Δημόσιο, «απαλλάσσοντας» επιχειρήσεις και λογιστές από τον… κόπο να καταθέτουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ -αλλά και από τα αντίστοιχα χρήματα στα ταμεία τους.

Θα κερδίζουμε αγοράζοντας

Λόγω του υποτονικού ενδιαφέροντος για την χρήση της φοροκάρτας, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τρόπους για να δώσει φορολογικά bonus σε όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές αγορές με πλαστικό χρήμα, δηλαδή την πιστωτική ή την χρεωστική τους κάρτα. Έτσι θα μπορέσει να αρχίσει πλέον η μηνιαία παρακολούθηση των πωλήσεων με πλαστικό χρήμα. Κάθε μήνα το υπουργείο θα γνωρίζει από τις τράπεζες ποια επιχείρηση είχε πωλήσεις και ποια όχι. Αν και αυτό αφορά το μέρος των εσόδων της από πωλήσεις -δηλαδή μόνον όσες έγιναν με χρήση κάρτας και όχι συναλλαγές με μετρητά- η ΓΓΠΣ θα μπορεί να εντοπίζει αμέσως όσους επιχειρούν να κάνουν «τράμπα» τα λεφτά του ΦΠΑ, αποτρέποντας την εξάπλωση του φαινομένου.

Με βάση και την διεθνή εμπειρία, το κίνητρο για χρήσ

Keywords
Τυχαία Θέματα