Μεξικό: Κατέσχεσαν 3.640 λίτρα ηρωίνης

3.640 λίτρα ηρωίνης σε υγρή μορφή κατασχέθηκαν χθες από το μεξικανικό στρατό στην πολιτεία Γκερέρο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας του Μεξικού, «Η ηρωίνη, η οποία ανακαλύφτηκε σε ένα μυστικό εργαστήριο, είχε μοιραστεί σε 60 δοχεία διαφόρων μεγεθών, ενώ κατασχέθηκα επίσης 16,7 κιλά πολτού οπίου, 22 κιλά οπιοπαπαρούνας και 10 λίτρα ακετόνης».

Το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό αποτελεί κύρια αιτία αιματηρών συγκρούσεων, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας που επιρρίπτονται σε συμμορίες του οργανωμένου

εγκλήματος, καθώς τα καρτέλ μάχονται ανάμεσά τους και με τις υπηρεσίες ασφαλείας για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Μάλιστα, ο ΟΗΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μεξικού ότι αποτυγχάνει να ερευνήσει επαρκώς τις υποθέσεις χιλιάδων εξαφανισθέντων σε περιοχές όπου καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα σε συμμορίες και μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Μεξικού έχει καταγράψει 5.400 περιπτώσεων εξαφανίσεων από το 2006. Εκτελεστές των καρτέλ συχνά παραμορφώνουν τις σορούς των θυμάτων τους με οξύ ή τις θάβουν σε μαζικούς τάφους, όπως αυτοί που ανακαλύφθηκαν στην πολιτεία Ντουράνγκο και περιείχαν πάνω από 300 πτώματα.

Ακτιβιστές κατηγορούν το στρατό ότι βρίσκεται πίσω από πολλές από τις εξαφανίσεις, ειδικά στη Σιουδάδ Χουάρες.

πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα