Μία ψήφος έκρινε το κυπριακό μνημόνιο

Ιστορικές στιγμές ζει η Κύπρος, το Κοινοβούλιο της οποίας ενέκρινε το Μνημόνιο Συναντίληψης και τη Δανειακή Σύμβαση, με ψήφους 29 υπέρ έναντι 27 κατά. Ουσιαστικά η κρίσιμη ψήφος ήταν του Δημήτρη Συλλούρη, προέδρου του ΕΥΡΩΚΟ, ο οποίος τελικά επέλεξε να πει «ναι»

στο μνημόνιο (σε αντίθετη περίπτωση, θα υπήρχε ισοψηφία).

Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρία της Βουλής άρχισε στις 10:00 το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, διακόπηκε για το μεσημέρι και επανάρχισε στις 15:00, καταλήγοντας σε μία οριακή απόφαση.

Υπέρ της έγκρισης της δανειακής σύμβασης ψήφισαν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Yπέρ τάχθηκε και ο Δημήτρης Συλλούρης. Σύνολο 29 ψήφοι. Το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Νίκος Κουτσού, σύνολο 27 ψήφοι, τάχθηκαν αρνητικά.

Τι προηγήθηκε

Έκκληση στους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο απηύθυναν τη Μεγάλη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Εξωτερικών.

«Σε περίπτωση μη έγκρισης του Μνημονίου από τη Βουλή, θα οδηγηθούμε σε πλήρη οικονομική κατάρρευση και η Κύπρος δεν θα μπορεί να δανειστεί, για πολλές δεκαετίες» είπε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε περίπτωση μη ψήφισης της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, η επιστροφή στη λίρα θα είναι αναπόφευκτη, και η υποτίμησή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από το κούρεμα που επιβάλλεται τώρα στην Τράπεζα Κύπρου, προσέθεσε ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών.

Υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη έχει ταχθεί το ΑΚΕΛ. Στην πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος γίνεται λόγος για «διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ» και διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, η παραμονή στο μνημόνιο «θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Keywords
Τυχαία Θέματα