Μνήμες DDR4 από το 2014!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μνήμη DDR4 δεν θα αργήσει να εμφανιστεί στην αγορά και μάλλον αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του 2014. Ακόμα και τότε, η πλατφόρμα που θα εκμεταλλευτεί πρώτη τις δυνατότητες του νέου τύπου μνήμης ανήκει στην αγορά των servers.

Ο νέος τύπος μνήμης θα κάνει την εμφάνισή του μαζί με τους επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Haswell της Intel. Έτσι οι επεξεργαστές που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Haswell για την αγορά των desktop και των

notebooks θα εκμεταλλεύονται ακόμη τις δυνατότητες της μνήμης DDR3, αν και σε υψηλότερες συχνότητες λειτουργίας, οι επεξεργαστές Haswell-EX λοιπόν θα ενσωματώνουν τους πρώτους ελεγκτές μνήμης DDR4 στην αγορά. Η μνήμη DDR4 θα κάνει αργότερα την εμφάνιση της σε "καταναλωτικές πλατφόρμες",ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον υπολογιστή ενός μέσου χρήστη.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα λειτουργεί η μνήμη DDR4 κάνουν λόγο για μία πλατφόρμα Haswell-EX 4-socket, με κάθε chip να ενσωματώνει 16 ή περισσότερους πυρήνες, η οποία θα εκμεταλλεύεται τις δυνατοτητες του νέου τύπου μνήμης, μεταξύ των οποίων είναι και η αρκετά χαμηλότερη κατανάλωση και η τάση λειτουργίας 1.2V.

Τέλος όσον αφορά στην αγορά των desktop, φαίνεται ότι τόσο οι επεξεργαστές 22nm αρχιτεκτονικής Haswell, όσο και οι επεξεργαστές που θα τους διαδεχτούν, οι 14nm επεξεργαστές Broadwell, θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν ελεγκτές μνήμης DDR3. Οι επεξεργαστές που θα αντικαταστήσουν τους Broadwell είναι μάλλον εκείνοι που θα ενσωματώνουν ελεγκτή μνήμης DDR4 και αυτό μάλλον όχι πριν από το 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα