«Μύλος» στην κυβέρνηση για το σύμφωνο συμβίωσης

«Τριγμούς» στον κυβερνητικό συνασπισμό φέρνει το νομοσχέδιο για την ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης. Η πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να βάλει στον «πάγο» το θέμα, δε βρίσκει σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ που ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία.

Από το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι θα κατατεθεί στο μέλλον νομοσχέδιο με το οποίο θα παρέχεται η δυνατότητα στα ομόφυλα ζευγάρια

να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης, ώστε να υπάρξει και συμμόρφωση προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΑΔ πρόσφατα καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή, καθώς και για παραβίαση των διατάξεων που απαγορεύουν τις διακρίσεις. Το δικαστήριο υποχρεώνει επιπλέον το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει από 5.000 ευρώ στον καθένα από τους ενάγοντες, καθώς και τη δαπάνη για τα δικαστικά έξοδα.

Άλλη στάση κρατά το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ αντιδρά με τη θέση της ΝΔ και αποφάσισε πως θα καταθέσει τροπολογία την Παρασκευή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ανέφερε πως το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει τροπολογία προκειμένου να ψηφιστεί το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφύλων ζευγαριών, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τα περί αφορισμού που είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

«Είμαι Εισηγητής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Διάβασα δημόσια παρέμβαση Μητροπολίτη ότι όσοι στηρίξουμε την ένταξη ομοφύλων ζευγαριών στη Σύμφωνο Συμβίωσης θα μας αφορίσει. Δεδομένου πως εμείς προτιθέμεθα να στηρίξουμε αυτή την πρόταση, είμαστε ολίγον συγκλονισμένοι και για αυτό θα είμαι και πολύ σύντομος», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Θα αφορίσει τους βουλευτές που ψηφίσουν την τροπολογία για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Μητρ. Πειραιώς

Με πολυσέλιδη ανακοίνωσή του, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, απειλεί με αφορισμό τους βουλευτές που εκλέγονται εντός των ορίων της επαρχίας ποιμαντικής ευθύνης του, εάν και εφόσον ψηφίσουν την τροπολογία που φέρεται ότι προτίθεται να προωθήσει η Κυβέρνηση για την επέκταση του «Συμφώνου Συμβιώσεως» και στα ομόφυλα ζευγάρια ή την αντίστοιχη πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ .

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κατάθεση πρότασης Νόμου από τον «ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο» και την ΔΗΜΑΡ για την επέκταση του ισχύοντος δυστυχώς Νόμου «περί συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης» που μετατρέπει το ανθρώπινο πρόσωπο σε χρηστικό αντικείμενο και μάλιστα υποκείμενο δικαιοπρακτικής ενέργειας στα λεγόμενα «ομόφυλα ζευγάρια» επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα δικαιώματα του ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατεδίκασε την χώρα μας να καταβάλη 5.000 Ευρώ στους προσφεύγοντες επειδή δεν αναγνωρίζεται θεσμικά συμβίωση μεταξύ ομοφύλων προσώπων και η δηλωθείσα πρόθεση της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προωθήση στον λεγόμενο αντιρατσιστικό Νόμο σχετική τροπολογία θέτει πλέον κατά τρόπο φρικιαστικό στη χώρα μας την θεσμοθέτηση της ανατροπής της ανθρώπινης οντολογίας και φυσιολογίας και την κατοχύρωση της ψυχοπαθολογικής εκτροπής της ομοφυλοφιλίας. Η Εκκλησία, ως χώρα των μεταποιουμένων αμαρτωλών και ως ιατρείο παθών ψυχών και σωμάτων δεν στηλιτεύει τα ατυχή θύματα του βυθίου δράκοντος τα οποία περιθάλπει δια των ευχών της και των ιερών μυστηρίων της εφ' όσον μετανοήσουν, αλλά την πολυποίκιλο τραγικότητα της ειδεχθούς αμαρτίας των», αναφέρει στην αρχή της ανακοινώσεώς του ο Μητροπολίτης Σεραφείμ ενώ σε άλλο σημείο της, επισημαίνει:
«Ερωτώμεν, λοιπόν τους τολμητίες Βουλευτές και την Κυβέρνηση: Ποιοί είστε εσείς, οι εκπρόσωποι της νεωτερικότητας, που τολμούν και βάζουν τους εαυτούς των πάνω από τον Θεό και καταργούν το Ευαγγέλιο και την διδασκαλία των Αγίων Πατέρων; Η δημόσια προβολή της ομοφυλοφιλίας, εκτός του ότι προσβάλλει την δημόσια αιδώ και την θρησκευτική μας συνείδηση, στέλνει προς τους νέους μηνύματα ανώμαλης σεξουαλικής συμπεριφοράς, που αποτελεί τορπίλη στα θεμέλια της οικογένειας και της κοινωνίας με το οξύ δημογραφικό πρόβλημα, αλλά και αιτία ψυχοπαθολογικών διαταραχών στα παιδιά, που θα ανατραφούν από ομοφυλοφιλικά ζεύγη, όπως επιδιώκεται. Η «πρόοδος» της ανθρωπότητος πιστεύετε ότι συντελείται με τα παραπάνω γεγονότα;».
Και καταλήγει ο Μητροπολίτης Πειραιώς:
«1. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής τῆς ὕβρεως κατά τοῦ Θεοῦ και των ανθρώπων.
2. Αποστέλλομε επειγόντως αίτηση εκτάκτου συγκλήσεως της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για την ἀντιμετώπιση του θέματος και την επιβολή των δεόντων κατά το εξαίρετο παράδειγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Μολδαυΐας και
3. Εντός της Κανονικής μας δικαιοδοσίας και εν τω πλαισίω των Κανονικών μας αρμοδιοτήτων θα επιβάλουμε την ποινή του αφορισμού σε όσους Βουλευτές ψηφίσουν αυτή την επαίσχυντο και επονείδιστο ύβρι».

Αμανατίδης: Δεν μας τρομάζει ο αφορισμός του Μητροπολίτη Πειραιώς

Ο υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τα Θρησκεύματα, Γιάννης Αμανατίδης εξέδωσε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς περί αφορισμού.

«Για άλλη μια φορά ο Μητροπολίτης Πειραιώς λησμονεί τον ρόλο του ως ποιμένα και συμπεριφέρεται ως "δεσπότης". Οι απειλές του για αφορισμό όσων βουλευτών ψηφίσουν υπέρ της επέκτασης δράσης του συμφώνου συμβίωσης -μιας πράξης της Πολιτείας που δεν εμπλέκει καμία θρησκεία αλλά υπερασπίζεται δεδομένα ανθρώπινα δικαιώματα- θυμίζουν τη δράση της Ιεράς Εξέτασης. Ο Χριστός και οι Απόστολοί του καταδίκασαν πρώτιστα την υποκρισία και την πλεονεξία. Ας αφορίσει λοιπόν ο Μητροπολίτης αρχικά τους υποκριτές και πλεονέκτες της επαρχίας του και έπειτα ας επεκταθεί σε άλλες κατηγορίες».

Επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η παγίωση των διακρίσεων καλά κρατεί. Μετά τις αντιδράσεις συντηρητικών πολιτικών και εκκλησιαστικών παραγόντων, η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την πρότασή της για ένταξη των ομόφυλων ζευγαριών στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, παρότι αυτό δεν τους αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα», υπογραμμίζει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπαναχώρηση της κυβέρνησης σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης και προσθέτει:

«Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ παραμένουν επίσης προσκολλημένοι στο υπάρχον σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο παγιώνει τις διακρίσεις.

Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να συμβιβαζόμαστε με το προβληματικό θεσμικό πλαίσιο που δημιούργησε η ΝΔ το 2008. Τώρα είναι η ώρα η ελληνική Βουλή να κάνει όχι ένα, αλλά πολλά βήματα μπροστά.

Ακριβώς γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου για τη θέσπιση ενός Νέου Συμφώνου Συμβίωσης που θα παρέχει πλήρη δικαιώματα τόσο σε ομόφυλα όσο και σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Καλούμε όλα τα κόμματα να πάρουν δημόσια θέση και να απαιτήσουν να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση για το Νέο Σύμφωνο Συμβίωσης με πλήρη δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα