Μυρίζει μπαρούτι…

-Αγωνία για τις παρενέργειες από την επίθεση Κασιδιάρη

-Διατηρεί το προβάδισμα η Ν.Δ.

-Κοινή συνείδηση πλέον ότι δεν αποτελεί μπλόφα η απειλή εξόδου από την ευρωζώνη

Μια εβδομάδα, που μπορεί πολιτικά να αποδειχθεί… αιώνας ολόκληρος, απομένει μέχρι τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 17 Ιουνίου. Το επεισόδιο με την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη,

στελέχους της Χρυσής Αυγής, εναντίον της Λιάνας Κανέλλη και της Ρένας Δούρου, βουλευτών του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, πέρα από το σοκ και τις καταδίκες που προκάλεσε, σημειώθηκε μάλιστα σε μια στιγμή κατά την οποία όλοι προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος στην τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ήδη τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα δίνουν και παίρνουν οι εκτιμήσεις για το πώς μπορεί να επηρεαστεί -και προς όφελος ποίων- η προεκλογική ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας.

Το σκηνικό είναι πάντως έτσι κι αλλιώς τόσο ρευστό, που ουδείς μπορεί να διακινδυνεύσει ασφαλείς προβλέψεις. Οι μεταβλητές είναι πολλές, οι αντιδράσεις του κοινωνικού συνόλου, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν είναι καθόλου ευθύγραμμες και δεδομένες, ενώ με αγωνία και ανησυχία όλοι τελούν εν αναμονή των πιθανών παρενεργειών, που μπορεί πυροδοτήσει μέσα στις επόμενες μέρες το θλιβερό περιστατικό στο τηλεοπτικό στούντιο του Ant1. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και το βασικό ζητούμενο είναι, όπως αναγνωρίζεται από όλες τις πλευρές, να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία προς τις κάλπες και να αποφευχθεί οποιαδήποτε ενέργεια, που θα δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα.

Μέσα σε αυτό το ασταθές λοιπόν σκηνικό, οι εκλογές της 17ης Ιουνίου προβλέπονται οι πιο καθοριστικές, όχι απλά για τις επόμενες δεκαετίες, αλλά και για την ίδια την τροχιά που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η Ελλάδα. Σε ένα περιβάλλον απόλυτης αβεβαιότητας, κοινωνικής έντασης, οικονομικής διάλυσης και θεσμικής αποδιοργάνωσης, πλησιάζει κατά τρόπο αμείλικτο η ώρα του πιο κρίσιμου διλήμματος για την επόμενη κυβέρνηση, που θα πρέπει να διαμορφώσει και να ακολουθήσει την πορεία εξόδου της χώρας από τη σημερινή κόλαση.

Χωρίς άλλοθι

Το δίλημμα, πραγματικό και αδυσώπητο, ανακύπτει για τους Έλληνες πολίτες την ώρα που βαραίνουν επικίνδυνα τα σύννεφα -αν και μπήκε ήδη το καλοκαίρι- σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι κραδασμοί που υφίσταται η Ισπανία συνιστούν μια μείζονα απειλή για ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης. Έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός», με την Ισπανία και το Βερολίνο να βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς να υπάρχει μία ξεκάθαρη εικόνα στον ορίζοντα για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, που χρειάζονται ανάμεσα στα 30 και 70 δισ. ευρώ και, κατ' επέκταση, για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, ενώ η έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου. Πολλοί φοβούνται, βάσιμα μάλιστα, ότι η κλιμάκωση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να είναι τέτοια, που

Keywords
Τυχαία Θέματα